'İnsan yüzlü' balık şaşkınlık yarattı!

Antalya Serik açıklarında, nesli tehlike altında olan ve halk arasında 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balığı, amatör bir balıkçının oltasına takıldı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 11:30
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 11:31
'İnsan yüzlü' balık şaşkınlık yarattı!
DHA
Kaynak DHA

Sapan balığı, Akdeniz'de nadir rastlanan bir tür olarak biliniyor ve av baskısı ile yavrulama oranlarının düşüklüğü nedeniyle popülasyonu giderek azalıyor. Bu nedenle, Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan Kırmızı Liste'de 'nesli azalan türler' arasında yer alıyor.

Türkiye'de de avlanması yasak olan bu balık, son olarak Serik ilçesi açıklarında amatör bir balıkçının oltasına takıldı.

Büyüklüğü şaşkınlık yarattı

Serik açıklarında balık tutan amatör balıkçı, oltasına taktığı barbunu 35 metre derinliğe bıraktı. Bir süre sonra oltasına büyük bir balık takıldı ve yüzeye çıkardığında, oltasındaki sapan balığının büyüklüğü karşısında şaşkınlık yaşadı. Tekne kaptanından bu balığın nesli tehlike altında olduğunu öğrenen balıkçı, balıkla fotoğraf çektirdikten sonra onu zarar vermeden denize geri saldı. Balığın yaklaşık 1,2 metre boyunda olduğu belirtildi.

"Bu türlerin korunması büyük önem taşıyor"

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sapan balığının nesli tehlikede olan türler arasında yer aldığını vurguladı. Prof. Dr. Gökoğlu, bu balığın halk arasında 'insan yüzlü' olarak bilindiğini ve kemane balığı olarak da adlandırıldığını belirterek, "Bu tür, dipte kumul alanlarda beslenir ve kıkırdaklı balıklar arasında yer alır. Yavrulama oranı oldukça düşük, yumurtaları anne karnında gelişir ve doğumla çoğalır. Bu türlerin korunması büyük önem taşıyor. Balıkçılarımıza, nesli tehlikedeki türleri yakaladıklarında zarar vermeden denize bırakmaları çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.




Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa