Ağustos ayında ihracat rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin ağustos ihracatının 22,1 milyar dolar olduğunu ve 9. kez rekor kırdığını söyledi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 12:25
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 13:37
Ağustos ayında ihracat rekoru kırıldı
O
Onur Çetinkaya Editör

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ağustos ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladığı toplantıda, Türkiye ekonomisinin ihracat performansı ve dış ticaret dengesi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Bolat, Ağustos ayında Türkiye'nin ihracatının 9. kez rekor kırdığını ve bu durumun Türkiye için daha fazla ihracat ve döviz birikimi anlamına geldiğini vurguladı.

Öne Çıkan Rakamlar ve Gelişmeler

İhracat Rekorları

Son 13 ayın 9 ayında ihracat rekorları kırıldı ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek yıllık mal ihracatı, Ağustos sonu itibarıyla 262 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl bu rakam 253 milyar dolardı, dolayısıyla bu yıl 9 milyar dolar artış kaydedildi.

İthalatta Azalma

İthalatta azalma trendi devam etti ve Ağustos ayında ithalat, yüzde 10,8 azalarak 27 milyar dolara geriledi. Bu, değer olarak 3,3 milyar dolarlık bir azalma anlamına geliyor. Ayrıca, Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 43,4 oranında azalarak 4,9 milyar dolarla son 34 ayın en düşük seviyesine indi.

İhracatın İthalatı Karşılama Oran

 İhracatın ithalatı karşılama oranı olumlu bir seyir izledi ve Ağustos ayında yüzde 81,7’ye yükseldi. Bu oran, geçen yıl aynı ayda yüzde 71,2 seviyesindeydi ve böylece 10,5 puanlık bir artış sağlandı. Bu, son 34 ayın en yüksek karşılama oranı olarak kaydedildi.

Yıllık ve Aylık Değişim

2024 Ağustos ayı, 2023 Ağustos ayına göre mal ihracatında yüzde 3,5’lik bir artışla 262 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 8,4’lük bir düşüşle 340,6 milyar dolara geriledi. Ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise aynı dönemde yüzde 10,8 azalarak 27 milyar dolara düştü.

Dış Ticaret Açığının Azalması

Bu yılın ilk 8 ayında dış ticaret açığı yüzde 33,6 oranında azalarak 55 milyar dolara geriledi. İlk 8 ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 75,7’ye yükseldi.

Bakan Bolat, bu gelişmelerin Türkiye'nin makro ekonomik istikrarına ve döviz birikimine güçlü katkılar sunduğunu vurgularken sonuçlar ise  Türkiye'nin dış ticaret performansında iyileşmeler olduğunu ve ithalatta yaşanan azalmalarla birlikte dış ticaret açığının daraldığını gösteriyor.  

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa