Erdoğan davet etti, Sisi geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine 4 Eylül'de Ankara'ya gelecek. Ziyarete ilişkin detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 13:55
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 14:24
Erdoğan davet etti, Sisi geliyor
Hakan Öksüz Editör

12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde önemli bir ziyaret gerçekleşecek. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin 4 Eylül Çarşamba günü Ankara'da olması bekleniyor. 

İlk kez Türkiye'yi ziyaret edecek

Sisi'nin ilk kez Türkiye'yi ziyaret edeceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle gerçekleşecek ziyarette Sisi, Beştepe'de resmi törenle karşılanacak. İki liderin başbaşa görüşmesinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları masada olacak.

Görüşmede Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye yaptığı insani yardımların arttırılmasına dönük çabalar konuşulacak. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, İran'ın misilleme beklentisi ve Ortadoğu'da artan gerilim de iki liderinde gündemindeki başlıklar arasında yer alıyor.

Ticaret hacminde hedef 15 milyar dolar

Ziyaret kapsamında, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi cumhurbaşkanları başkanlığında ilk toplantısını yapacak.

Türkiye ve Mısır arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda işbirliğinin artırılması konuşulacak.

Savunma alanındaki anlaşmalar da iki liderin gündem başlıkları arasındaki konular arasında yer alıyor. Turizm, ulaştırma ve enerji gibi alanlarda işbirliğini geliştirecek yeni adımların atılması ve anlaşmaların imzalaması bekleniyor.

2013'te ilişkiler kopmak üzereydi

Gelecek sene 100. yılını kutlayacak olan Türkiye-Mısır diplomatik ilişkileri, 2013'te kopma noktasına gelmişti. Sisi, Mısır’ın seçimlerle iş başına gelen ilk lideri olan Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle devirmiş ve daha sonra devlet başkanı olarak yerine geçmişti.

O dönem Mursi ile kapsamlı ilişkiler geliştirmek isteyen ve bunu "Ankara-Kahire ekseni" olarak tanımlayan Türkiye, Sisi’nin darbesine en sert tepkiyi veren ülkelerin başında geldi ve bu tutumunu uzunca bir süre devam ettirdi.

Muhammed Mursi, 2012'de ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yıl 14 Şubat'ta Kahire’ye yaptığı ziyaret sonrasında ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. Mısır'dan cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'ye son ziyareti, 2012'de dönemin Mısır lideri Muhammed Mursi gerçekleştirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa