Türkiye BRICS yolunda!

Türkiye'nin BRICS topluluğuna katılmak için aylar önce resmi başvuruda bulunduğu iddia edildi. İşte iddiaya ilişkin ayrıntılar...

Blo
Kaynak Bloomberg
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 14:26
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 17:31
Türkiye BRICS yolunda!
Blo
Kaynak Bloomberg

Türkiye'nin, küresel nüfuzunu artırmak ve Batı dışındaki ittifaklarla ilişkilerini güçlendirmek amacıyla BRICS'e katılmak için aylar önce resmi başvuruda bulunduğu iddia edildi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'in, bu talebi ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek zirvede değerlendireceği belirtildi.

Türkiye'nin hedefi: Tüm taraflarla iyi ilişki kurmak

Türkiye'nin BRICS'e katılma talebinin, Batı ile ilişkilerde yaşanan hayal kırıklıkları ve Avrupa Birliği'ne katılım sürecindeki tıkanıklıkların bir yansıması olduğu öne sürüldü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin, "jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ülkelerden uzaklaştığı" görüşünü benimsediği ifade edildi. NATO üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye'nin, BRICS'e katılarak tüm taraflarla ilişkilerini geliştirme çabası içine gireceği kaydedildi.

Bazı NATO üyeleri ile anlaşmazlıklar arttı

Türkiye'nin BRICS'e yönelik ilgisinin, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Moskova ile sürdürülen yakın ilişkilerle de bağlantılı olduğu iddia edildi. Bu durumun, Türkiye'nin bazı NATO müttefikleriyle yaşadığı anlaşmazlıkları derinleştirdiği belirtildi. 

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin BRICS'e katılma başvurusunun sebeplerine ilişkin görüş belirtti. Avrupa Birliği ile sürdürülen müzakere sürecinin tıkanması nedeniyle Türkiye'nin böyle bir yol izlemek durumunda kaldığı aktarıldı. 

BRICS genişliyor

BRICS topluluğu, bu yıl başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır'ı üyeliğe kabul etti. Suudi Arabistan da topluluğa katılmak üzere davet almış durumda ancak henüz resmi bir katılım gerçekleşmedi. 

Türkiye'nin yanı sıra Malezya, Tayland ve Azerbaycan gibi ülkelerin de BRICS'e katılma taleplerinin, ekim ayında yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa