İngiltere'nin bazı silahların satışını askıya almasına İsrail tepkisi

İsrail hükümeti, İngiltere'nin bazı silahların ülkeye satışını durdurma kararı karşısında duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 22:15
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 22:16
İngiltere'nin bazı silahların satışını askıya almasına İsrail tepkisi
CS
Canan Salman Editör

Londra'nın, İsrail'e verilen 350 silah ihracat lisansından yaklaşık 30'unu askıya alma kararı, İsrail'de tepkiyle karşılandı.

Katz İngiltere'yi eleştirdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Yisrael Katz, İngiltere’nin bu kararını eleştirerek, "Bu karar, İsrail için hayal kırıklığı yaratan bir adımdır ve Hamas ile İran’daki destekçilerine son derece sorunlu bir mesaj göndermektedir" ifadelerini kullandı. Katz, İngiltere'nin İsrail'e karşı aldığı bu ve benzeri kararların ülkesini derinden etkilediğini belirtti.

Gallant'dan İngiltere'ye tepki

Savunma Bakanı Yoav Gallant da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İngiltere'nin bu kararına dair "büyük üzüntü" duyduğunu ifade etti. Gallant, bu kararın, İsrail'in aynı anda yedi cephede mücadele verdiği bir dönemde alınmış olmasının ayrıca düşündürücü olduğunu vurguladı.

350 ihracat lisansından yaklaşık 30'u geçici olarak askıya alındı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, parlamentoda yaptığı açıklamada, bazı silahların İsrail'e ihracatının askıya alınacağını duyurmuştu. Lammy, alınan bu kararın, uluslararası insancıl hukukun ciddi bir şekilde ihlal edilmesi ya da bu ihlallerin kolaylaştırılması riski nedeniyle alındığını belirtti. Ayrıca, 350 ihracat lisansından yaklaşık 30'unun geçici olarak askıya alındığını ifade eden Lammy, bunun genel bir yasak ya da ambargo olmadığını açıkladı.

İngiltere'ye tepkiler artıyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları, uluslararası alanda savaş suçu olarak nitelendirilen eylemleri ve bu ülkeye yapılan silah satışları, İngiltere'de ciddi eleştirilere yol açtı. İnsan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, İngiltere'yi, Gazze'deki hukuksuzlukları görmezden gelerek İsrail'e silah satışını sürdürmekle ve bu süreçte savaş suçlarına ortak olmakla suçladı.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana, ülkenin İsrail'e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100'den fazla ihracat lisansına onay verdiği bildirildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa