Husiler Kızıldeniz'de yine gemi vurdu...

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de bir gemiye insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı düzenlediklerini duyurdu.

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 06:53
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 06:53
Husiler Kızıldeniz'de yine gemi vurdu...
EP
Esra Polat Editör

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de bir gemiye "İsrail limanlarına giriş yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı düzenlediklerini açıkladı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yaptığı açıklamada, Husilere bağlı silahlı kuvvetlerin Kızıldeniz'de "BLUE LAGOON I" adlı gemiye füze ve İHA'larla saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Açıklamada, geminin "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle hedef alındığı ve doğrudan isabet aldığı vurgulandı.

BLUE LAGOON I, 2003 yılında inşa edilmiş ve halen Panama bayrağı taşıyan bir Crude Oil Tanker gemisi olarak biliniyor.

Kızıldeniz'deki Durum

Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak, Yemen açıklarındaki İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına İHA ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu gelişmelerin ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te, "Refah Muhafızı Operasyonu" adıyla çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu duyurdu. Bu süreçte, ABD güçleri Yemen'den atılan birçok füze ve kamikaze drone'u düşürdüğünü açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya da 5 Mart'ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor ve bu kanal, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa deniz rotasını sağlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa