Rusya ve Çin'den yaptırımlara karşı 'altın' hamlesi

Rusya ve Çin yaptırımlar karşısında zorlaşan bankacılık işlemlerine karşı 'altın' ile mal ticareti gerçekleştirmeye başladı...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 08:35
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 08:35
Rusya ve Çin'den yaptırımlara karşı 'altın' hamlesi
EP
Esra Polat Editör

Rusya ve Çin, bankacılık işlemlerinde yaşadıkları artan zorluklar nedeniyle mal ticaretinde altın kullanmaya başladı. Bu zorluklar, özellikle ABD'nin ikincil yaptırım tehditlerinin ardından daha da yoğunlaştı.

Altınla Ticaretin Yeni Yolu

Yeni düzenleme kapsamında, Rusya'da satın alınan altın, Hong Kong'a taşınıyor ve orada satılıyor. Elde edilen gelirler ise yerel banka hesaplarına yatırılıyor.

Bu süreçte, Rus kuruluşları Çinli bankacılardan gerekli mühür ve imzaları almak için belgeleri sınırdan fiziksel olarak taşımak zorunda kalıyor. Bu amaçla, kuryeler kiralanarak belgelerin taşınması sağlanıyor, böylece işlemler devam ettiriliyor.

Rusya ve Çin'e yönelik ABD yaptırımları

ABD, hem Rusya hem de Çin'e yönelik çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır. Bu yaptırımlar, ekonomik, siyasi, ve askeri alanlarda iki ülkenin faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlamaktadır.

ABD, Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaktadır, özellikle 2014'te Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki çatışmalar sonrasında bu yaptırımlar artırıldı. Bu yaptırımlar, enerji, finans ve savunma sektörlerini hedef alarak Rusya'nın uluslararası finansal sistemlere erişimini kısıtlamaktadır.

Rusya'nın bazı büyük bankaları ve finans kuruluşları ABD'nin yaptırımları altında bulunuyor. Bu, Rusya'nın uluslararası finansal piyasalardan fon toplamasını zorlaştırıyor.

ABD, Çin ile olan ticaret dengesizliğini düzeltmek amacıyla, çeşitli Çinli şirketlere tarife uygulamaları ve diğer ticaret engelleri koymuştur. Bu, özellikle teknoloji sektörünü hedef alır.

ABD, Çinli teknoloji şirketlerine karşı kısıtlayıcı önlemler almıştır. Örneğin, Huawei gibi büyük Çinli şirketler, Amerikan teknolojilerine erişim konusunda ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu yaptırımlar, hem Rusya hem de Çin'in uluslararası ticaret ve finansal sistemlerde karşı karşıya kaldığı zorlukları artırmaktadır. İkincil yaptırımlar gibi önlemler, diğer ülkelerin ve şirketlerin de Rusya ve Çin ile ticaret yapmasını zorlaştırmakta, bu da iki ülkeyi alternatif ticaret ve finansman yolları aramaya yöneltmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa