Putin, Moğolistan ziyaretinde resmi törenle karşılandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, temaslarda bulunmak üzere gittiği Moğolistan'da resmi bir törenle karşılandı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 09:57
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 10:07
Putin, Moğolistan ziyaretinde resmi törenle karşılandı
Kübra Şenal Editör

Kremlin Sarayından yapılan açıklamaya göre, Putin, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'daki görüşmelerine başladı. Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh tarafından karşılanan Putin, törenin ardından Moğolların geleneksel çadırı olan otağ içinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya-Moğolistan ilişkileri

Putin, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Rusya ve Moğolistan arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmeye devam ettiğini vurguladı. Putin, "Ekonomi ve siyasi alanların yanı sıra insani alanlarda, özellikle eğitimde de etkili çalışmalar yapıyoruz" dedi. Khurelsukh ise Putin'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, Moğolistan halkının Rusya ile olan ilişkileri önemsediklerini belirtti.

Ukrayna'dan Moğolistan'a tepki

Putin'in Moğolistan ziyareti, Ukrayna'dan tepki çekti. Moğolistan'ın, Putin hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılan yakalama kararına rağmen, onu tutuklamaması eleştirildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Georgiy Tihiy, yaptığı yazılı açıklamada, Moğolistan'ın bu tutumunu "uluslararası ceza hukuku sistemine ağır bir darbe" olarak nitelendirdi.

Kremlin: UCM kararı gündemimizde değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, UCM kararı veya Moğolistan'ın UCM üyeliğinin Rusya'nın gündeminde bir sorun teşkil etmediğini belirtti. Mart 2023'te UCM, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle ömür boyu geçerli bir yakalama kararı çıkarmıştı. Moğolistan, UCM'ye üye olan 124 ülkeden biri olarak bu karara bağlı bulunuyor.

Bu gelişmeler, Putin'in Moğolistan ziyareti sırasında uluslararası hukukun uygulanması ve ülkeler arası ilişkilerin nasıl şekillendiği konusunda tartışmalara yol açtı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa