Eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Eylül ayı kira artış oranı, ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte belli oldu.Peki, eylül ayı kira artış oranı yüzde kaç? İşte detaylar.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 10:17
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 11:24
Eylül ayı kira artış oranı ne kadar oldu?
O
Onur Çetinkaya Editör

Ağustos ayında TÜİK verilerine göre, enflasyon aylık bazda yüzde 2,47, yıllık bazda ise yüzde 51,97 olarak kaydedildi. 

Bu durumda, kira artış oranı da 12 aylık TÜFE verisi üzerinden belirlenecek. Temmuz ayında sona eren yüzde 25'lik kira artış sınırı sonrasında, Eylül ayında kiracılar için TÜFE oranına göre zam yapılacak.

Kira artış oranı hesaplama

Eylül ayı için belirlenen 12 aylık TÜFE oranı yüzde 64,91 oldu. Bu oran üzerinden kira artışı yapılacak. Örneğin, mevcut kira bedeli 19.000 lira  olan bir evde, yüzde 64,91'lik artışla yeni kira bedeli 31.333 lira olacak. Kira artış tutarı ise 12.333 lira olarak hesaplanacak.

Temmuz ayı itibarıyla yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılmasıyla, kontrat süresi dolan kiracılar Eylül ayında TÜFE oranı üzerinden zam yapmak durumunda kalacaklar.

Bu gelişmeler ise  Türkiye'deki enflasyon oranlarının kira artışlarına nasıl yansıdığını göstermekte ve kiracılar ile ev sahipleri arasındaki yeni dönemin koşullarını belirlemektedir.  Ekonomistler, yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,84'e kadar düşebileceğini öngörüyor bu da kira artışları üzerinde daha fazla etkili olabilir.

Yüzde 25 sınırı kaldırıldı

Kira sınırının kalkmasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yüzde 25 ile ilgili konuşmuştu. Şimşek, "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam etmesi için bir sebep görmüyorum " derken Tunç ise, konunun TBMM'nin takdirinde olduğunu, enflasyon düşürme hedeflerinin devam edeceğini ifade etti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa