Mısır lideri Sisi'den Türkiye’ye ilk ziyaret

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için yarın Ankara'ya gelecek.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 11:13
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 12:40
Mısır lideri Sisi'den Türkiye’ye ilk ziyaret
O
Onur Çetinkaya Editör

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, 4 Eylül'de Ankara'ya yapacağı ziyareti, Türkiye-Mısır ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olacak.

Bu ziyaret, Sisi'nin 2013'teki askeri darbeden sonra Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk ziyaret olarak tarihe geçerken Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin cumhurbaşkanları düzeyinde ilk toplantısına ev sahipliği yapacak. 

Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi, ikili ilişkileri daha da güçlendirecek çeşitli anlaşmalar imzalayacaklar. 

Bu anlaşmaların, özellikle ticaret hacmini 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen adımlar içereceği, savunma, turizm, ulaştırma ve enerji gibi çeşitli alanlarda işbirliğini artırmayı amaçladığı belirtiliyor.

İki liderin görüşmesinde, Gazze'ye yönelik insani yardımların artırılması, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ve Ortadoğu'da artan gerilim gibi bölgesel konuların da ele alınması bekleniyor. Bu ziyaret, Türkiye ile Mısır arasında 2013 yılında kopma noktasına gelen ilişkilerin yeniden düzeltilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

2012'de dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretten sonra, Mısır'dan cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle bu ziyaretin sembolik bir anlamı da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından Mısır'a ziyaret gerçekleştirdiği ziyarette  mevkidaşı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi törenle karşılanmış ve ikili 8 yıl sonra normalleşme sürecinde adımlar atmıştı. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa