Mehmet Şimşek'ten enflasyon verileri sonrası mesaj

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, dezenflasyonun belirginleştiğini ifade etti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 11:47
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 13:16
Mehmet Şimşek'ten enflasyon verileri sonrası mesaj
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye İstatistik Kurumu ağustos ayı enflasyon verilerini paylaştı. Ağustos'ta enflasyon aylık yüzde 2.47, yıllık bazda 51.97 oldu.

Şimşek'ten değerlendirme 

TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında eğitim grubundaki fiyatlar aylık olarak yüzde 11,34 oranında artış gösterdi. Bu artış, özellikle doğalgaz zammının da etkisiyle, konut grubundaki fiyatların aylık yüzde 8,51 oranında artmasına yol açtı.

Konut grubunu ise yüzde 4,46 ile alkollü içecekler ve tütün izledi. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 64,91 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirerek, dezenflasyon sürecinin belirginleştiğini vurguladı. 

Şimşek, yıllık enflasyonun son üç ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 2,5 olarak kaydedildi, ancak yönetilen, yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda bu oran yüzde 1,4 oldu. Ayrıca, aylık gıda enflasyonu son dört yılın ardından ilk kez negatif olarak gerçekleşti.

"Dezenflasyon belirginleşiyor"

Şimşek, güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve iyileşen beklentilerin etkisiyle yılın son çeyreğinde aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini ifade etti. 

Bu çerçevede, yıl sonunda enflasyonun belirlenen tahmin aralığında gerçekleşmesini öngördüklerini söyledi. Bakan, program hedeflerine ulaşma konusunda kararlı olduklarını ve düşen enflasyonla birlikte özel sektörün maliyet ve stok yönetiminin iyileşeceğini, verimlilik ve inovasyonun artacağını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa