Cumhurbaşkanı Erdoğan BRICS Zirvesi'ne katılacak

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BRICS Zirvesi'ne katılma davetlerini kabul ettiğini duyurdu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 13:40
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 14:18
Cumhurbaşkanı Erdoğan BRICS Zirvesi'ne katılacak
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğuna dair iddialar gündemde yer alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek 16. BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiği açıklandı. 

Bu gelişme, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov tarafından doğrulandı ve Erdoğan'ın Rus tarafının davetini kabul ettiğini belirtti.

BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Kazan'da gerçekleştirilecek ve bu, Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılacağı ikinci sefer olacak. Daha önce 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne de katılmıştı.

BRICS'in küresel ekonomik arenada Batı'nın etkisine alternatif bir güç olarak öne çıkarken BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden oluşan bir ekonomik ve politik işbirliği platformu olup, yakın zamanda Mısır, İran, Suudi Arabistan, BAE ve Etiyopya'nın katılımıyla genişletildi. 

Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusu yaptığına dair iddialar, Türkiye'nin uluslararası arenada rolünü genişletme çabalarının bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bu iddialar, Rusya'nın BRICS dönem başkanlığı sırasında gündeme gelmesiyle dikkat çekiyor.

Bu bağlamda, BRICS'e katılım konusu, Türkiye'nin dış politikada yeni yönelimlerinin bir göstergesi olarak da değerlendiriliyor ve bu gelişmelerin, Türkiye'nin küresel stratejik pozisyonunu nasıl şekillendireceği merakla takip ediliyor.

BRICS'e başvuru iddiası 

Türkiye'nin, küresel nüfuzunu artırmak ve Batı dışındaki ittifaklarla ilişkilerini güçlendirmek amacıyla BRICS'e katılmak için aylar önce resmi başvuruda bulunduğu iddia edildi. 

Bazı NATO üyeleri ile anlaşmazlıklar arttı

Türkiye'nin BRICS'e yönelik ilgisinin, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Moskova ile sürdürülen yakın ilişkilerle de bağlantılı olduğu iddia edildi. Bu durumun, Türkiye'nin bazı NATO müttefikleriyle yaşadığı anlaşmazlıkları derinleştirdiği belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa