Morgan Stanley'den Türkiye için faiz tahmini

Morgan Stanley, yüksek hizmet enflasyonu ve enerji fiyat artışlarının etkilerinin, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu korumasına neden olacağını belirtti.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 21:21
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 21:37
Morgan Stanley'den Türkiye için faiz tahmini
EK
Esra Koçak Editör

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2024 yılı boyunca politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmayacağı beklentisini koruyor. ABD'li yatırım bankası, Ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından yayınladığı değerlendirmede, yüksek hizmet enflasyonu ve artan enerji fiyatlarının TCMB'nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine neden olacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %51,97 oranında arttı. 

Morgan Stanley, bu verilerin TCMB'nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileriyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu, ancak hizmet enflasyonunun yüksek ve kalıcı seyretmesi ile enerji fiyatlarındaki artışların Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu korumasına yol açacağını ifade etti.

Değerlendirmede ayrıca, TCMB'nin geçen aydan itibaren hizmet enflasyonuna ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurgunun artmasının bu durumla uyumlu olduğu belirtildi. Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerinin, büyümedeki yavaşlamaya rağmen finansal koşulların sıkı tutulması yönündeki kararlılığı ortaya koyduğu vurgulandı.

Morgan Stanley, yavaşlayan iç talebin ve enerji zamlarının etkilerinin geçmesiyle birlikte, enflasyonun ana eğiliminde Ekim ayından itibaren daha belirgin bir iyileşme görülebileceğini öngörüyor. Banka, 2024 yılı sonu için yıllık enflasyon tahminini %42,4, 2025 yılı sonu için ise %25,2 olarak koruduğunu açıkladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa