ABD ile İsrail arasındaki 'koridor' krizi büyüyor

ABD'nin İsrail'e "Philadelphi Koridoru" boyunca nüfusun yoğun olduğu yerlerden çekilmesi teklifi konusunda anlaşmazlık devam ediyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Eylül 2024 21:29
GÜNCELLEME
03 Eylül 2024 21:47
ABD ile İsrail arasındaki 'koridor' krizi büyüyor
AA
Kaynak AA


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Gazze'deki ateşkes görüşmeleri hakkında son durumu değerlendirdi. Kirby, basında çıkan "ABD nihai bir öneri yaptı" haberlerini doğrulamazken, tarafların henüz "anlaşmayı kabul et veya çekil" noktasına gelmediğini ve müzakerelerin sürdüğünü ifade etti.

Philadelphi Koridoru'nda kontrol tartışmaları

Kirby'ye, İsrail ile Hamas arasındaki temel anlaşmazlıklardan biri olan Philadelphi Koridoru'nun kontrolüyle ilgili sorular yöneltildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hafta sonu yaptığı, koridorun kontrolü hakkındaki olumsuz açıklamaları hatırlatılan Kirby, detaylara girmeden, anlaşmanın bu bölgedeki durumu da kapsadığını belirtti. Kirby, "Anlaşma, İsrail ordusunun yoğun nüfuslu alanlardan doğuya çekilmesini öngörüyor ve bu madde değişmedi. Ancak İsrailliler, böyle bir durumda bile koridor boyunca güvenliğin sağlanması gerektiğini vurguluyorlar." dedi.

"İsrail, koridordan çekilmeli"

Kirby, Netanyahu'nun açıklamalarına doğrudan yanıt vermekten kaçınarak, İsrail ordusunun nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerden çekilmesi gerektiğinin, masadaki önerilerin temel unsurlarından biri olduğunu belirtti. "Philadelphi Koridoru'na ilişkin olarak hafta sonu yapılan açıklamalar hakkında Başbakan ile tartışmayacağım. Ancak, İsrail'in bu koridordan çekilmesi gerektiği önerisinin halen geçerli olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde ilerleme var

Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmazlıkların bazı noktalarda giderilebildiğini ancak nihai anlaşmaya henüz varılmadığını söyledi. "Bazı boşlukları müzakerelerle kapatabildik, ancak her şey kararlaştırılmadan hiçbir şey kararlaştırılmış sayılmaz. Süreç henüz tamamlanmadı." dedi.

Biden: Anlaşma halen mümkün

ABD Başkanı Joe Biden'ın, "Netanyahu ateşkes için yeterli çabayı göstermiyor" şeklindeki sözlerine değinen Kirby, Biden'ın bir anlaşmaya halen inanması sebebiyle sürece aktif olarak dahil olduğunu ifade etti. "Başkan, bir anlaşmanın halen mümkün olduğuna inanıyor. Eğer inanmasaydı, bu kadar yoğun bir şekilde sürece dahil olmazdı." şeklinde konuştu.

Netanyahu karşıtı protestolar hakkında yorum yapmadı

Kirby, Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasına yanaşmaması nedeniyle yüzbinlerce kişi tarafından protesto edilmesine ilişkin sorulara ise "İsrail'in iç siyasi süreçlerine dair yorum yapamam." yanıtını verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Philadelphi Koridoru'nda kalma konusunda ısrarını sürdürerek, Hamas'ın silahlanmasının bu sınır üzerinden gerçekleştiğini ima etmişti. İsrail'in Kanal 12 televizyonu ise Netanyahu'nun kabine toplantısında, "Philadelphi Koridoru'ndan ne 42 gün sonra ne de 42 yıl sonra çekileceğiz." dediğini bildirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa