Rusya’dan ABD ve NATO'ya tarihi uyarı

Rusya, Batılı silahların ülkesinin derinliklerine saldırıda kullanılması halinde sonuçların Atlantik'in her iki yakasını etkileyeceği uyarısında bulundu.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 00:28
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 02:25
Rusya’dan ABD ve NATO'ya tarihi uyarı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Rusya-Ukrayna Savaşı şiddetli şekilde devam ediyor.

ABD ve NATO ülkeleri Ukrayna’ya desteği artırarak sürdürüyor.

F-16’ların Kiev emrine verilmesinden sonra bu kez Romanya Patriot füze sistemi hibesi açıkladı.

Ama bunların dışında Ukrayna’nın Rus topraklarını vurabilecek menzile sahip füze sistemlerinin Ukrayna’ya verilmesi için adımlar atıldı.

Ukrayna'ya uzun menzilli JASSM seyir füzeleri verilecek

 ABD'li yetkililer, ABD'nin Ukrayna'ya Rusya'nın derinliklerine ulaşabilecek uzun menzilli seyir füzeleri verme konusunda anlaşmaya yakın olduğunu, açıkladı.

Ancak görünen o ki, sevkiyat öncesinde ABD'nin teknik sorunları çözmesi için Kiev'in birkaç ay beklemesi gerekiyor.

Havadan Karaya Müşterek Standoff Füzelerinin (JASSM) bu sonbaharda bir silah paketine dahil edilmesi bekleniyor.

JASSM füzeleri Ukrayna'ya stratejik avantaj sağlayacak

Askeri analistlere göre, Ukrayna'nın elindeki diğer füzelerin çoğundan daha uzağı vurabilen JASSM'lerin kullanılmaya başlanmasının Rusya'nın toplanma alanlarını ve ikmal depolarını yüzlerce kilometre geriye itebileceği yorumlarını yapıyor.

Böyle bir durumda Rusya'nın saldırı operasyonlarını sürdürme kabiliyeti ciddi şekilde zorlaşırken Ukrayna'ya stratejik bir avantaj sağlayacak.

Bu füzeler, Ukrayna'nın Rusya ile olan kuzey sınırına yakın noktalardan fırlatıldığı takdirde, Rusya'nın Voronej ve Bryansk şehirlerine kadar uzanan askeri tesisleri vurabilecek.

Güneyde ise, Kırım'daki havaalanları ya da deniz tesisleri bu füzelerle hedef alınabilecek.

JASSM sadece ABD tasarımı uçaklarda kullanılabiliyor. Ancak Ukrayna yakında her biri iki seyir füzesi taşıyabilen onlarca F-16 uçağı alacak.

 Üstelik, ABD'li yetkililer, bu füzelerin Ukrayna'nın envanterindeki Batılı olmayan savaş uçaklarıyla da kullanılabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtiyor.

Politico, geçen ay Biden yönetiminin Ukrayna'ya JASSM vermeye “açık” olduğunu duyurmuştu.

İşte bu tablo Kremlin’i harekete geçirdi.

"Sonuçları Atlantik'in her iki yakasını da etkiler"

"Batılı silahlar Rusya'nın derinliklerine saldırmak için kullanılırsa, sonuçları Atlantik'in her iki yakasını da etkileyecektir!" sözleriyle Rusya, hem ABD hem NATO’yu sert şekilde uyardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce,  Moskova'nın Batılı hedeflere saldırmak amacıyla çeşitli ülkeleri silahlandırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Batı'nın Ukrayna'ya uzun menzilli silahlar vermesini eleştiren Putin, bunun uluslararası güvenliği daha da zayıflatarak “çok ciddi sorunlara” yol açabileceğini ifade etmişti.

Böyle bir eylemin Batılı ülkelerin Rusya Federasyonu'na karşı savaşa doğrudan müdahil olduklarını ortaya koyacağına işaret eden Putin, “biz de aynı şekilde hareket etme hakkımızı saklı tutarız.” İfadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa