İsrail basınından, Philadelphi Koridoru iddiası

İsrail basını, Netanyahu'nun, daha önce Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi kabul ettiğini ancak vazgeçtiğini öne sürdü.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 00:52
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 01:04
İsrail basınından,  Philadelphi Koridoru iddiası
EK
Ersin Küçükbarak Editör

İsrail'de hükümetin Gazze sınırında stratejik bir noktadan çekilme kararı üzerine çıkan tartışmalar giderek derinleşiyor. 

Bu tartışmaların odağında ise Philadelphi Koridoru yer alıyor.

1979'da imzalanan Camp David anlaşması ile ortaya çıkan bu koridor hem Mısır hem İsrail için stratejik önem taşıyor.

Netanyahu, başlangıçta Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi kabul etti mi?

Haaretz gazetesinin iddialarına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, başlangıçta Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi kabul etmiş, ancak daha sonra bu kararını geri çekmiş durumda.

Gazetenin, adı açıklanmayan yabancı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail, Hamas ile yürütülen dolaylı ateşkes ve esir takası müzakerelerinde, ikinci aşama için Philadelphi Koridoru’ndan çekilme önerisini arabuluculara sunmuştu.

İddiaya göre, ismi belirtilmeyen üst düzey bir İsrailli yetkili, arabuluculara, İsrail’in belirli operasyonel gereksinimlerinin karşılanması halinde, tüm güçlerini Philadelphi Koridoru'ndan çekmeye hazır olduğunu iletmişti.

Netanyahu, kararını siyasi gerekçelerle geri çekti

Ancak, Haaretz'in aktardığı bilgilere göre, Netanyahu, bu kararı siyasi gerekçelerle geri çekti. İsmi açıklanmayan bir diğer üst düzey yetkili ise, Netanyahu'nun askerlerin Philadelphi Koridoru’ndan tamamen çekilmesini kabul ettiğini, ancak dün düzenlediği basın toplantısında bu süreci bozacak açıklamalar yaptığını öne sürdü.

Netanyahu, yaptığı basın toplantısında, Hamas ile yürütülen müzakerelerdeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen bu stratejik bölgeden çekilmenin mümkün olmadığını belirtmiş ve "Bu koridorda kalmak zorundayız, buradan çekilmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa