Hamas'tan ABD'ye: Daha fazla Filistinli ölsün diye...

Hamas'tan yapılan açıklamada, ABD'nin herhangi bir yeni teklifinin İsrail'deki öfkeyi gidermeyi ve zaman kazanmayı hedefleyeceği belirtildi...

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 08:15
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 08:15
Hamas'tan ABD'ye: Daha fazla Filistinli ölsün diye...
AY
Arif Yücel Editör

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, ABD'den Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası konusunda gelecek olası bir yeni teklifin, "İsrail sokaklarındaki öfkeyi yatıştırmayı" ve "Filistin halkına yönelik saldırılar için İsrail'e zaman kazandırmayı" amaçladığını ifade etti.

Hamas'ın Telegram sayfasında yer alan açıklamada, Hamdan, Katar merkezli Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni bir teklif sunma niyetine dair medyada çıkan haberler ve arabulucularla yapılan görüşmeler dışında yeni bir gelişme olmadığını belirtti. Hamdan, ABD'nin İsrail'in yanında yer aldığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yeterli baskıyı uygulamadığını ve sunulan girişimlerin uygulanması için gerekli adımları atmadığını vurguladı.

Hamdan, ABD'nin ateşkes teklifinin aslında İsrail-ABD ittifakının bir başarısızlığı sonucu ortaya çıkan öfkeyi yatıştırma ve İsrail'in Gazze'de daha fazla Filistinliyi öldürmesi için Netanyahu'ya zaman kazandırma girişimi olduğunu söyledi. Ayrıca, İsrailli esirlerin İsrail'in şartlarına göre Gazze'den kurtarılmasının mümkün olmadığını ve saldırılar sona ermeden esirlerin ailelerine dönmeyeceğini belirtti.

Hamdan, yeni bir girişime ihtiyaç olmadığını, asıl yapılması gerekenin Netanyahu'yu 2 Temmuz'da sunulan ve Hamas direnişinin onayladığı şartlara uymaya zorlamak olduğunu ifade etti. Ayrıca, Hamas'ın, İsrail'in Philadelphi Koridoru'nda kalmasına izin veren her türlü formülü reddettiğini yineleyen Hamdan, bu koridorun Gazze'den çekilme sürecinin bir parçası olarak ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme ve esir takasını içeren anlaşmanın önemli bir unsuru olduğunu belirtti.

Washington Post gazetesine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Gazze'de "kabul et ya da reddet" şeklinde son bir ateşkes teklifi sunmaya hazırlanıyor. Hamas, ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini iddia etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa