Mısır lideri Sisi bugün Ankara'da olacak

Mursi'den 12 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde Mısır'dan Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleşecek. Sisi'nin ziyareti büyük önem arz ediyor.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 09:13
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 09:51
Mısır lideri Sisi bugün Ankara'da olacak
O
Onur Çetinkaya Editör

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yıllık bir aranın ardından Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak. 

Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Şubat 2024'te Kahire'ye yaptığı ziyaretten sonra iki ülke arasındaki en önemli diplomatik gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor. 

İki liderin başkanlığında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirilecek ve Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek.

Ayrıca, bu görüşmeler sırasında Gazze ve Filistin'deki İsrail saldırıları gibi bölgesel ve küresel meseleler de ele alınacak.

Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi, ikili ilişkileri daha da güçlendirecek çeşitli anlaşmalar imzalayacaklar. 

Bu anlaşmaların, özellikle ticaret hacmini 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen adımlar içereceği, savunma, turizm, ulaştırma ve enerji gibi çeşitli alanlarda işbirliğini artırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Mısır-Türkiye ilişkileri, Mısır'daki 2013 darbesi sonrasında büyük bir gerilim yaşamıştı. Türkiye, darbe sonrası ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirerek, Mısır'daki askeri darbeyi ve Sisi'yi eleştiren bir tutum sergiledi. 

Ancak 2021'de başlayan istikşafi görüşmeler ve 2022 Dünya Kupası'nda Erdoğan ve Sisi'nin buluşması ile ilişkilerde bir normalleşme süreci başlamıştı. 

Sisi'nin Türkiye ziyareti, bu sürecin devamı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa