Netanyahu, Batı Şeria'yı ve Doğu Kudüs'ü ilhak etti

Netanyahu, canlı yayında, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü İsrail toprakları gösteren harita kullandı. Netanyahu, İsrail'in nihai hedefini de ortaya koydu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 09:27
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 10:01
Netanyahu, Batı Şeria'yı ve Doğu Kudüs'ü ilhak etti
MP
Mevlüt Peker Editör

Netanyahu'nun harita açıklaması büyük tepki topladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü İsrail topraklarında gösteren bir harita kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Bu harita, İsrail'in Filistin'i tamamen ortadan kaldırma amacını açıkça ortaya koyuyor.

Philadelphi Koridoru açıklaması

Netanyahu, basın toplantısında, Gazze ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail işgaline dair eleştirilere yanıt verdi. "Philadelphi Koridoru'ndan ne 42 gün ne de 42 yıl sonra çekileceğiz." diyen Netanyahu, Gazze'ye yönelik operasyonların bu koridorda kalmaktan geçtiğini savundu.

Geçmişe dönük değerlendirmeler

Netanyahu, yaklaşık 20 yıl önce Gazze'den çekilmenin ardından, Philadelphi Koridoru'nun önemini vurguladı. Koridorda yeterli kontrolü sağlayamadıklarını, uluslararası ve ulusal meşruiyet eksikliği nedeniyle Refah'ı ele geçirmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Hamas'a suçlama

Toplantıda, Gazze’de altı İsrailli esirin cenazesinin bulunmasının ardından bazı yetkililerin Philadelphi Koridoru'ndaki işgalin sona erdirilmesi çağrılarına şok olduğunu belirten Netanyahu, bu kararın kabinede alındığını ve bağlayıcı olduğunu ifade etti.

Filistin'den ve Hamas'tan tepkiler

Netanyahu’nun açıklamaları, Filistin ve Hamas'tan tepki aldı. Hamas yetkilisi İzzet er-Rişk, Netanyahu'nun esir takası ve ateşkes anlaşmasını engelleyen taraf olduğunu söyledi. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, Netanyahu’nun Batı Şeria'nın İsrail haritasına dahil edilmesine karşı çıkarak, bunu uluslararası hukukun ve barış iradesinin ihlali olarak nitelendirdi.

Harita krizi ve bölgesel gerilim

Netanyahu'nun Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni içeren açıklamaları, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria'da gerçekleştirdiği operasyonlarla da örtüşüyor. İsrail ordusunun Cenin ve Tulkarm şehirlerindeki askeri operasyonları, Netanyahu'nun politikalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa