Gökçek’ten çiftçiye tepki: 3 milyonluk traktörlerle eylem yapıyorlar!

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek, hükümete tepki gösteren TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ve çiftçiyi eleştirdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 13:19
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 13:37
Gökçek’ten çiftçiye tepki: 3 milyonluk traktörlerle eylem yapıyorlar!
MP
Mevlüt Peker Editör

Ayçiçeği hasat törenine katılan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği için kuraklık desteği verilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Şemsi Bayraktar’ın hükümete yönelik eleştirilerine ve çiftçilerin hükümete gösterdiği tepkiyi eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek eleştirdi. 

TZOB Başkanı'ndan kuraklık desteği talebi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üretiminde yaşanan verim kaybının telafisi için kuraklık desteğinin önemine vurgu yaptı. Bayraktar, "Verim düşük olduğu için üreticinin elde edeceği gelir de düşük olacak. Bu nedenle bölgedeki gelir kaybının giderilmesi için kuraklık desteği verilmesi çok önemli" dedi.

Edirne'de ayçiçeği hasat töreni düzenlendi

Bayraktar, Edirne Ziraat Odası'nın, merkeze bağlı Büyükdöllük köyünde düzenlediği ayçiçeği hasat törenine katıldı. Törene Edirne merkez ve ilçelerinden çok sayıda üretici, traktörleriyle gelerek katılım sağladı.

Üreticinin mağduriyeti gündemde

Törende konuşan Bayraktar, Edirne'de yaşanan kuraklığa dikkat çekerek hükümete kuraklık desteği çağrısında bulundu. Bayraktar, bu üretim sezonunda çiftçilerin doğal afetler ve artan girdi maliyetleri ile mücadele ettiğini belirtti. Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçeği alım fiyatının üreticinin beklentilerini karşılamadığını ifade eden Bayraktar, "Yüzde 44 yağ oranı için 20 lira alım fiyatı açıklandı. Ancak bu rakam, çiftçimizin emeğinin karşılığını vermiyor. Üreticilerimiz, yüksek girdi maliyetlerine rağmen ayakta kalmaya çalışıyor, fakat ürün tarlada kalıyor ya da çok düşük fiyatlara satılıyor" dedi.

Kuraklık desteğinin önemi vurgulandı

Bayraktar, son iki yıldır Trakya bölgesinde etkili olan kuraklığın, özellikle ayçiçeği üretimini olumsuz etkilediğini dile getirdi. "Bu yıl aşırı sıcaklar birçok üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verim kaybına neden oldu" diyen Bayraktar, bazı çiftçilerin verimsiz arazilerde ürün ekmek yerine tarlalarını nadasa bıraktığını belirtti. Edirne'de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ortalama ayçiçeği veriminin 200 kilogram olduğunu, ancak bu yıl bu rakamın dekara 100-150 kilogram arasında değiştiğini söyledi.

Prim desteği yetersiz kalacak

Bayraktar, yeni açıklanan prim destek fiyatlarının da yeterli olmadığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 yılı destekleri kapsamında, yağlık ayçiçeği için prim desteğinin ton başına 1500 liradan 2500 liraya yükseltildiğini belirten Bayraktar, kuraklık nedeniyle verimdeki kayıpların dikkate alındığında bu destek miktarının düşük kalacağını savundu.

Ayçiçeği hasadı yapıldı

Konuşmasının ardından Bayraktar, biçerdövere binerek ayçiçeği tarlasında hasat gerçekleştirdi. Bu sembolik hareketle, üreticilerin sorunlarına dikkat çekti.

Melih Gökçek’ten eleştiri

Ayçiçeği hasat törenine katılan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yaptığı konuşmada hükümeti eleştirmesine ve çiftçinin hükümet karşıtı pankartlarına tepki gösteren eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal medya platformu X’teki şahsi hesabı @06melihgokcek üzerinden yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra her şeyin değiştiğini belirterek, artık insanların 100.000 liralık cep telefonuyla “açız” tweetleri attığını, 3 milyonluk traktörlerle “ürünümüz para etmiyor” eylemi yaptıklarını söyleyerek, “Reis 10 gömlek fazla geldi bunlara vesselam.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa