Sahipsiz hayvan yasası: CHP itiraz etti, AYM gündeme aldı

Sahipsiz hayvanlara dair düzenlemeye CHP tarafından yapılan itiraz, Anayasa Mahkemesi'nde gündeme alındı. İlk inceleme yarın yapılacak.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 14:41
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 15:14
Sahipsiz hayvan yasası: CHP itiraz etti, AYM gündeme aldı
Hakan Öksüz Editör

Anayasa Mahkemesi (AYM), Resmi Gazete'de 2 Ağustos'ta yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 15 Ağustos'ta yaptığı iptal başvurusunu yarınki Genel Kurul toplantısında gündeme aldı.

İlk inceleme yarın yapılacak

Yüksek Mahkeme, yarın gerçekleştireceği toplantıda, CHP'nin başvurusuna yönelik ilk incelemeyi yapacak. Eğer başvuruda herhangi bir eksiklik tespit edilmezse, dava daha sonraki bir tarihte esastan görüşülecek. 

Mahkeme ayrıca, yürürlüğün durdurulması talebini yarın karara bağlayabilir ya da bu talebi esas aşamasında değerlendirmeye alabilir.

CHP, 16 maddenin iptalini talep etti

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra CHP, toplamda 17 maddeden meydana gelen yasanın 16 maddesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Başvuru sonrası basına açıklamalar yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptali istenen maddeler hakkında konuştu.

CHP'li Günaydın söz konusu maddelerin; hayvan hakları, kamu yararı, devletin temel görev ve amaçları, yaşam hakkı, çevre hakkı ve tabiat varlıklarının korunması gibi konulara tamamen aykırı düzenlemeler içerdiğini belirtmişti. Günaydın, uluslararası anlaşmaların iç hukuk üzerindeki etkilerinin de göz ardı edildiğini savunmuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin yarın yapılacak toplantıda alacağı kararlar merakla bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa