Dışişleri Bakanlığı'ndan Netanyahu'ya Mısır tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mısır'a yönelik Philadelphi koridoru iddialarının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 16:01
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 16:52
Dışişleri Bakanlığı'ndan Netanyahu'ya Mısır tepkisi
O
Onur Çetinkaya Editör

Gazze'de soykırım yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile rehine anlaşması tartışmaları devam ederken, Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nun kontrolünün İsrail için hayati önem taşıdığını söyledi.

Netanyahu, bu sınır hattının güvenliğinin sağlanmasının Hamas’ın silah kaçakçılığını önlemede kritik olduğunu belirtti ve İsrail askerlerinin bu bölgede kalmaya devam etmesi gerektiğini savundu. 

Bu hattın, Hamas’ın stratejik tedarik yollarını kestiği ve İsrail’in güvenliğini sağladığı görüşünde olan Netanyahu, "Savaşın hedeflerine ulaşması Philadelphia Koridoru’na bağlı" ifadesini kullandı.

Öte yandan, İsrail’in Mısır sınırına yönelik tutumu, Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun bu bölgedeki İsrail askeri mevcudiyetini sürdürme yönündeki iddialarını kabul edilemez bulduğunu belirtti.

Bakanlık, Mısır’ın Gazze’deki savaşı sonlandırmaya yönelik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti ve Netanyahu’nun açıklamalarının bu süreci engellemeye yönelik olduğunu ifade etti. 

Bakanlığın açıklamasında "Mısır Arap Cumhuriyeti'nin Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi ve milyonlarca Filistinli kardeşimize yardım eli uzatılabilmesi için sürdürdüğü arabuluculuk çabalarını destekliyoruz." ifadeler kullanıldı.

Diğer yandan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bugün Türkiye'ye ilk kez resmi ziyarette bulundu.

12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olarak kayıtlara geçerken  iki lider görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları ele alınacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa