Güney'e çöp atan 'Kim' sel idamı gerçekleştirdi

Güney Kore, Kuzey Kore'nin içinde çöp olduğu düşünülen balonları yeniden ülkeye gönderdiğini açıklarken Kim, yaşanan selin ardından idam sehpasını kurdu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 16:25
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 16:37
Güney'e çöp atan 'Kim' sel idamı gerçekleştirdi
O
Onur Çetinkaya Editör

Güney Kore, Kuzey Kore'nin yeniden "çöp taşıyan balonlar" gönderdiğini duyurdu. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS), Kuzey'den gelen ve içinde çöp olduğu düşünülen balonların başkent Seul'ü çevreleyen Gyeonggi eyaletinin kuzeyine doğru ilerlediğini belirtti. Yetkililer, vatandaşlara bu balonlara dokunmamaları ve durumla ilgili yetkililere bilgi vermeleri konusunda uyarıda bulundu.

Bu olay, iki ülke arasındaki "çöp balonu" gerilimini yeniden gündeme getirdi. Geçmişte, Güney Kore'deki Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistler, Pyongyang'ı eleştiren broşürlerle dolu balonlar göndererek Kuzey Kore'ye karşı propaganda yapmıştı. 

Kuzey Kore ise buna karşılık, binlerce çöp taşıyan balonu Güney Kore'ye yollamış ve bu eylemi "ifade özgürlüğü" olarak nitelendirmişti. Güney Kore ise bu durumu kınayarak, balonların iki ülke arasında yeni bir gerilim kaynağı olduğunu vurgulamıştı.

Kuzey Kore ile  Güney Kore arasındaki deniz sınırı tartışması sürerken  geçtiğimiz aylarda  Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöpler taşıyan en az 150 balon göndermişti.

Plastik bir torbaya bağlı şişirilmiş beyaz bir balonlar çok sayıda noktaya indi. Güney Kore hükümeti, sınır bölgesinde yaşayanları  dışarıda bulunmaktan kaçınmalarını istedi.

Kuzey ve Güney Kore, 1950'lerdeki Kore Savaşı'ndan bu yana propaganda kampanyalarında balonları kullanıyorlar. Güney Kore ordusu, bu eylemin, "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğunu söyledi ve kınadı.

Güney Kore'de bulunan Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistler, Pyongyang'ı eleştiren propaganda broşürleriyle dolu büyük balonları Kuzey'e yollamıştı.

Kuzey Kore ise buna cevaben mayıs sonundan itibaren 3 binden fazla çöp taşıyan balonu Güney Kore'ye göndermişti.

İki ülke arasında gerginliğe neden olan balonların gönderilmesi, Kuzey Kore tarafından "ifade özgürlüğü" diye nitelendirilmiş ve Güney Kore bu açıklamayı kınamıştı.

Kim'den sel idamı

Diğer yandan Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, 4 bin kişinin ölümüne neden olan sel felaketine karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edilmesi nedeniyle yaklaşık 30 kamu görevlisini idam etti. 

Kim, felaketin yol açtığı hasarları karşılamak için ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan gelen yardım tekliflerini reddetmişti. Yardım teklifinde Güney Kore'de bulunmuştu. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa