Türkiye ile Mısır arasında 12 yıl sonra bir ilk

Türkiye'ye ziyarete gelen Mısır lideri Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ticari faaliyetler adına Beştepe'de resmi imzalar atıldı .

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 17:19
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 18:01
Türkiye ile Mısır arasında 12 yıl sonra bir ilk
O
Onur Çetinkaya Editör

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yıllık bir aranın ardından Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulundu.

Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Şubat 2024'te Kahire'ye yaptığı ziyaretten sonra iki ülke arasındaki en önemli diplomatik gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Sisi için ardından Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi bir tören düzenlendi.

Ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildiri kapsamında yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı da yapıldı. 

Toplantı, iki ülkeden bakanların katılımıyla gerçekleştirildi ve yaklaşık iki saat sürdü.


Konsey toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek adımlar ele alınırken maliye, enerji, şehircilik ile sağlık alanlarında toplam 17 anlaşma imzalandı.

İmzaların atılmasının ardından Erdoğan ve Sisi ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayındaki Mısır ziyaretinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir dönüm noktasına ulaştığını belirtti. 

Erdoğan, önümüzdeki yıl Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünün kutlanacağını ve ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarma hedefinde kararlı adımlar attıklarını vurguladı. Ayrıca, Gazze başta olmak üzere bölgesel barış ve istikrar konularında işbirliğini sürdürme konusunda mutabık kalındığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını eleştirerek, ateşkesin öncelik olduğunu ve İsrail’in insani yardımları engelleyerek Filistin iradesini kırmaya çalıştığını ifade etti. Uluslararası topluma, Netanyahu hükümetinin politikalarına karşı adım atılması gerektiğini hatırlattı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de iki ülke arasındaki ticaretin ve Türk yatırımlarının artırılmasının önemine vurgu yaparak, Gazze’deki insani krizi çözmek için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Suriye meselesini ve Türkiye ile Suriye’nin yakınlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını, bu yakınlaşmanın Suriye'nin toprak bütünlüğü kapsamında çözülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa