Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi İnan’dan IKBY Başbakanı’na ziyaret

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'yi ziyaret etti.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
04 Eylül 2024 20:54
GÜNCELLEME
04 Eylül 2024 21:39
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi İnan’dan IKBY Başbakanı’na ziyaret
CS
Canan Salman Editör

Türkiye, terör örgütü PKK’nın yuvalandığı Irak’ta hassas bir diplomasi yürütüyor.

Bağdat Yönetimi ile yakınlaşma sağlandı. Bunun sonucunda Irak’ta terör örgütü PKK “yasaklı örgüt” ilan edildi.

Uzun yıllar sonra iki ülke arasında askeri işbirliği ve terörle mücadeleye ilişkin mutabakat zaptları imzalandı.

Bunun bir ilk olduğuna işaret eden Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak topraklarından komşu ülkelere yönelik tehdidin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Dışişleri bakanı Fidan da, Irak’ta terör örgütü konusundaki farkındalığın arttığının altını çizdi.

Bu hamlelerden rahatsız olanlar Irak’ın kuzeyinde bir Türk SİHA’sını düşürdü.

Bu provokasyona Bağdat, açıklamayı yapan general hakkında jet hızıyla soruiturma açıp tutuklayarak gerekli yanıtı verdi.

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerini de yakın tutuyor.

Nitekim, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani’yi ziyaret etti.

Görüşmede, Türkiye-Irak ilişkileri ve bölgedeki gelişmeler ele alındı.

Büyükelçi İnan, Erbil’deki temasları kapsamında, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Erman Topçu ve beraberindeki heyetle Türk Kızılayı’nın katkılarıyla inşa edilen yetimhaneye de ziyaret gerçekleştirdi.

İnan, burada yaptığı açıklamada, Erbil’de dün Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve IKBY Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ile bir araya geldiğini söyledi.

Bugün de IKBY Başbakanı Barzani ile görüştüklerini aktaran İnan, görüşmeyi ‘güzel ve verimli bir temas’ olarak değerlendirdi.

İnan,  görüşme sırasında ikili ilişkiler, Türkiye-Irak ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını dile getirdi.

Ziyaret vesilesiyle, Türk Kızılayının katkılarıyla inşa edilen yetimhaneye giderek çocuklarla bir araya geldiğini kaydeden İnan, onlara hediye takdim ettiklerini ve burada olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

İnan, Türk Kızılayının yetimhaneye düzenli olarak yardımlarını sürdürdüğünü aktardı.

Tarihi Erbil Kalesi ve Selçuklu Devleti Erbil Atabeyi Muzaffereddin Gökbörü'nün kentteki türbesini de ziyaret ettiğini dile getiren Büyükelçi İnan, resmi temasların yanı sıra kültürel tarihi mekanların ziyaretine de önem verdiklerinin altını çizdi.

Büyükelçi İnan,  “sosyal etkinliklerde hem  vatandaşlarımız hem de Erbil’deki dost ve kardeşlerimizle bir araya geleceğiz." dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa