ABD: Ateşkes anlaşması yüzde 90 tamam...

ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ının esas olarak tamamlandığını iddia etti. İşte yapılan açıklamalar ve haberin detayları...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 08:35
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 08:35
ABD: Ateşkes anlaşması yüzde 90 tamam...
EM
Erhan Meyveci Editör

ABD yönetimi, Gazze'de yürütülen ateşkes müzakereleriyle ilgili olarak önemli bir ilerleme kaydedildiğini ve anlaşmanın büyük oranda tamamlandığını duyurdu. Özellikle "tutuklularla esirlerin takası" ve "Philadelphi Koridoru" gibi kritik başlıklar üzerinde müzakereler devam ediyor.

Anlaşmanın Büyük Bölümü Tamamlandı

ABD'li üst düzey bir yetkili, telekonferans yoluyla düzenlenen bir basın brifinginde, Gazze'deki ateşkes sürecine dair güncel durumu değerlendirdi. Yetkili, mevcut anlaşma önerisinin, Hamas'ın temmuz ayında üzerinde mutabık kaldığı metinle büyük oranda örtüştüğünü belirtti. Anlaşma metninde 18 bölüm bulunduğunu, bu bölümlerden 14'ü üzerinde tarafların anlaşmaya vardığını açıkladı. Kalan 4 bölümden birinin teknik detayları içerdiği, diğer üç bölümün ise tutuklular ile esirlerin değişimiyle ilgili olduğu ifade edildi.

Esir Takası Konusundaki Müzakereler

Esir takası konusunda halen üzerinde görüşülmesi gereken başlıklar bulunduğuna dikkat çeken yetkili, ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ının tamamlandığını vurguladı. Ancak geçtiğimiz hafta İsrailli 6 esirin hayatını kaybetmesinin bu süreci zora soktuğunu kabul eden yetkili, bu durumun müzakerelere olumsuz etkide bulunduğunu belirtti. Buna rağmen esir takası konusunda önemli bir mesafe katedildiğini ve bu sorunun çözülebileceğine olan inancını dile getirdi.

Yetkili, "Tutuklu takası bu anlaşmanın temel bileşenlerinden biri ve şu anda müzakereleri sürüyor ancak Hamas'ın bu sürece dahil olması gerekiyor, aksi halde ilerleyemeyiz," ifadelerini kullandı.

Philadelphi Koridoru Müzakereleri

Bir diğer kritik başlık olan Philadelphi Koridoru üzerindeki müzakereler ise devam ediyor. ABD'li yetkili, İsrail’in, nüfus yoğun bölgelerden çekilmesinin ilk aşamada gündemde olduğunu belirtti. Philadelphi Koridoru, Gazze ile Mısır sınırı arasında yer alan bir bölge olup, İsrail’in bu koridorda belli sayıda asker bulundurma isteği müzakerelerin ana tartışma konularından biri olarak öne çıkıyor. İsrail'in koridordaki asker sayısını azaltarak bir kısmını güvenlik gerekçesiyle koridorda tutma talebiyle ilgili olarak yetkili, bu talebin anlaşmayla teknik olarak uyumlu olduğunu ifade etti.

Philadelphi Koridoru’nda İsrail askerlerinin kalıp kalmayacağı ve esir değişimi konularında çözüm sağlanması amacıyla, İsrail, Mısır ve Katar aracılığıyla Hamas ile yoğun müzakereler yürütülüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa