İzmir'de elektrik akımı faciasında 42 sanık ilk kez hakim karşısında

İzmir'de elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki vatandaşın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 42 sanık bugün mahkemeye çıkıyor.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 09:37
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 10:26
İzmir'de elektrik akımı faciasında 42 sanık ilk kez hakim karşısında
DHA
Kaynak DHA

12 Temmuz'da İzmir'de başlayan sağanak yağış nedeniyle Bayraklı ve Konak ilçelerinde su baskınları yaşandı. Bayraklı'da suyla dolan bir sokakta yürümekte olan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, elektrik kaçağı nedeniyle akıma kapıldı. Deniz'i kurtarmaya çalışan ikinci el eşya satıcısı İnanç Öktemay da akıma kapılarak hayatını kaybetti. Her iki vatandaş da kaldırıldıkları hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Öktemay İzmir'de, Deniz ise memleketi Osmaniye'de toprağa verildi.

42 sanık hakkında dava açıldı

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 kişiden 14'ü tutuklanırken, geri kalanlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma derinleştikçe 11 kişi daha gözaltına alındı. Sanıklar arasında Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi ve Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu gibi üst düzey isimler de yer alıyor.

Zincirleme kusur tespit edildi

Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, Deniz ve Öktemay’ın kişisel bir kusurunun olmadığı, olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu belirtildi. Raporda, herhangi bir doğa olayı ya da kaçınılmazlık unsuru olmadığı, ihmaller ve teknik kusurların zincirleme olarak olaya yol açtığı tespit edildi. Gediz Elektrik ve İZSU’nun koruyucu ve önleyici tedbirleri almadığına dikkat çekildi.

İddianame: Bilinçli taksirle öldürme suçu

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 13’ü tutuklu 42 sanığın "taksirle öldürme" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ancak suçun bilinçli taksirle işlendiği gerekçesiyle cezanın yarı oranında artırılarak 22,5 yıla çıkarılması talep edildi. Sanıkların kusurları, olayın gerçekleşme biçimi ve olay yeri dikkate alınarak, cezalarının alt sınırdan uzaklaşılması istendi.

Olayda ihbar ve ihmaller

İddianamede, olay öncesi yapılan ihbarlar da yer aldı. 17 Ocak 2023'te bir vatandaşın yer altı kablolarıyla ilgili tehlikeye dikkat çekerek elektrik şirketini uyardığı, 21 Aralık 2023'te başka bir ihbarda ise açıkta kalan kabloların duman çıkardığı bildirildi. Olay günü sağlık ekiplerinin elektrik kaçağı nedeniyle müdahalede zorluk yaşadığı ve hatlardaki enerjinin kesilmesi gerektiğine dair ihbarda bulunduğu kaydedildi.

Elektrik kablosu açıkta bırakıldı

İddianamede, sosyal medyada paylaşılan görüntü ve ihbarlara da yer verildi. Olay yerinde daha önce su fışkırdığı ve duba ile işaretlenmeye çalışıldığı, Google Street View kayıtlarında ise elektrik kablosu olduğu tahmin edilen bir cismin sokakta açıkta bulunduğu tespit edildi.

42 sanık hakim karşısına çıkıyor

İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada, 42 sanık bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın ölümüne yol açan ihmaller zincirinin sorumluları yargılanacak.

İnanç Öktemay

Özge Ceren Deniz

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa