Kibele'nin tapınağı Pessinus Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Eskişehir'de tanrıças Kibele için önemli bir tapınma merkezi olan Pessinus Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, 13 yılın ardından yeniden başlatıldı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 10:37
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 11:33
Kibele'nin tapınağı Pessinus Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı
Kübra Şenal Editör

Frigya Kralı Midas tarafından kurulan Pessinus'ta kazılar, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi'nin öncülüğünde yürütülüyor. Bu çalışmaların, Kibele kültünün Anadolu’daki en önemli tapınma merkezi olan Pessinus’un tarihî ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçladığı belirtildi. Ayrıca, kentin mimarisi ve kültürel mirasının ortaya çıkarılmasının bölge turizmi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Turizme gelişimine büyük katkı

Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, Kafkas Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Abdulhadi Durukan ile birlikte kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Dökmeci, kazı ekibinden bilgi alarak, Pessinus’un tarihî kimliğini aydınlatacak bulguların korunması ve kamuoyuyla paylaşılması amacıyla titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Dökmeci, kazıların Pessinus’un tarihî mirasının daha iyi anlaşılmasına ve bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Pessinus Antik Kenti'nin tarihçesi

Kral Yolu üzerinde bulunan Pessinus Antik Kenti, Frigler tarafından "Tanrıça Kibele" olarak adlandırılan ana tanrıçanın en önemli tapınma alanlarından biri olarak biliniyor. Eskişehir-Ankara kara yolunun üzerinde, Sivrihisar’a 13 kilometre mesafedeki Ballıhisar Mahallesi’nde bulunan antik kent, Kibele için düzenlenen törenlerin merkeziydi. Pessinus, Roma ve Bizans dönemlerinde de stratejik önemini koruyarak, güvenilir bir yol olan Kral Yolu üzerinde konumlanmıştı.

Roma döneminde Pessinus'a giden yollarda mil taşları kullanılmış, Helenistik dönemde ise şehirdeki tapınak onarılmış ve meclis binası, stoa, tiyatro ve yollar inşa edilmişti. 1967-2011 yılları arasında Belçikalı ve Avustralyalı arkeologlar tarafından yapılan kazılarda Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tapınak alanı, tiyatro ve sütunlu cadde ortaya çıkarıldı. Bu buluntular, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’taki açık hava müzesinde sergileniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa