Su Kuşları, Marmara Gölü'nün kurumasıyla rotayı regülatöre çevirdi

Manisa'da yer alan Marmara Gölü'nün tamamen kurumasının ardından, su kuşları bölgeye yakın Ahmetli Regülatörü'nün oluşturduğu yeni sulak alana yöneldi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 11:43
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 11:59
Su Kuşları, Marmara Gölü'nün kurumasıyla rotayı regülatöre çevirdi
Kübra Şenal Editör

Marmara Gölü'nün kurumasının ardından su kuşları, yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki DSİ regülatörü çevresindeki sulak alana göç etti.

Gediz Nehri'nden gelen suyu tarımsal sulama kanallarına yönlendiren ve su akışını düzenleyen regülatör, kuşların yeni durağı oldu. Bu bölgede, balıkçıl, gri balıkçıl, leylek, saksağan ve kumru gibi birçok kuş türü gözlemlenmeye başlandı.

Senelerdir Marmara Gölü’nde varlıklarını sürdüren su kuşları, artık yaşamlarını bu yeni sulak alanda devam ettirmeyi tercih ediyor.

Kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle yıllar içinde tamamen kurudu

1945 yılında DSİ tarafından alüvyal set gölü olan Marmara Gölü, setlerle bir rezervuar haline getirildi. Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında yer alan göl, 320 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan Marmara Gölü'nde, kuraklık ve kaçak sulama gibi etkenlerle su seviyesi her yıl azaldı.

Çevresinde sazan balığı avlanan ve 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilen göl, son yıllarda tamamen kurudu.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa