Putin: TürkAkım üzerinden sevkiyat artabilir

Rus lider Putin, Ukrayna tarafının gaz sözleşme süresini uzatmaması durumunda TürkAkım’dan sevkiyatın yükselebileceğini bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 12:46
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 13:36
Putin: TürkAkım üzerinden sevkiyat artabilir
AA
Kaynak AA

Doğal gaz sevkiyatında TürkAkımı vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Avrupa’ya Rus doğal gazı sevkiyatına yönelik anlaşmayı uzatmaması durumunda alternatif güzergahların devreye gireceğini açıkladı. Doğu Ekonomi Forumu'nun ana oturumunda konuşan Putin, “Sevkiyat diğer yollarla, özellikle TürkAkımı üzerinden yapılacak. Kısmen Mavi Akım da kullanılabilir ancak bu iç tüketim için” ifadelerini kullandı.

Telegram kurucusunun gözaltına alınmasına tepki

Vladimir Putin, Telegram'ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasını "anlaşılmaz" bulduğunu dile getirdi. Putin, Telegram gibi platformların zaman zaman ekonomi veya güvenlik açısından sorun yaratabilecek şekilde kullanıldığını belirterek, "Ancak bu tür platformların tümü bu konuda suçlu sayılabilir" dedi. Ayrıca Putin, yıllar önce bir iş toplantısında Durov ile görüştüğünü ve Rusya’nın kendisine karşı herhangi bir şikayetinin olmadığını vurguladı.

Ukrayna ile doğal gaz transit sözleşmesi sona eriyor

Putin, Ukrayna ile yıl sonunda bitecek olan doğal gaz transit anlaşması hakkında da açıklamalar yaptı. Ukrayna'nın sözleşmeyi uzatıp uzatmamasının kendi kararları olduğunu ifade eden Putin, Ukrayna'nın bu kararı alması durumunda Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatının azalacağını söyledi.

Almanya'nın gaz arzı sorunu

Putin, Almanya’nın doğal gazı Ukrayna veya Türkiye üzerinden alabileceğini ancak Baltık Denizi'nden geçen Kuzey Akım boru hattı üzerinden alamayacaklarını söyledi. Durumu "profesyonel bir biçimsizlik" olarak nitelendiren Putin, “Eğer istemiyorlarsa, gaz almak zorunda değiller. Dünyanın diğer bölgelerine tedarikimizi artıracağız” dedi. Çin’e yapılacak sevkiyatlara da değinen Putin, 2024 yılından itibaren Sibirya’nın Gücü boru hattı üzerinden yılda 38 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı yapmayı planladıklarını belirtti.

Rusya'nın enerji kaynakları olmadan dünya ekonomisinin dayanamayacağını vurguladı

Putin, dünya ekonomisinin Rus enerji kaynakları olmadan sürdürülemeyeceğini savundu. “Eğer Rus enerjisi olmadan başardıklarını varsaysak bile, fiyatlar hızla yükselecek ve yine de almak zorunda kalacaklar” dedi. Bu tür açıklamaların kibir ve aşırı özgüvenden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Rus ekonomisi ve BRICS iş birliği

Rus ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Putin, ticarette dolardan uzaklaşmadıklarını, aksine Rusya’nın dolardan dışlandığını belirtti. BRICS ülkeleriyle ticaretin %65'inin ulusal para birimleri üzerinden yapıldığını söyleyen Putin, bu sürecin doğal bir gelişim olduğunu ifade etti. Ayrıca, 30’dan fazla ülkenin BRICS ile işbirliği yapmayı ve örgüte katılmayı istediğini açıkladı.

Rus ekonomisi %4,6 büyüme gösterdi

Putin, Rus ekonomisinin 2023'ün ilk yarısında %4,6 oranında büyüdüğünü ve bu yılın sonunda geçen yılki %3,6 büyüme oranının aşılmasının beklendiğini belirtti. Rus ekonomisinin bu yıl daha da güçleneceğini kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa