Esirlerin ailelerinden Biden yönetimine anlaşma baskısı

Gazze'deki esirlerin ailelerinin, ABD Başkanı Biden ve yönetimine Hamas ile "İsrail'i içermeyen" anlaşma baskısı kurduğu öne sürüldü.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 14:06
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 14:13
Esirlerin ailelerinden Biden yönetimine anlaşma baskısı
O
Onur Çetinkaya Editör

Gazze Şeridi'nde esir tutulan ABD vatandaşı İsraillilerin ailelerinin, yakınlarının serbest bırakılması amacıyla ABD Başkanı Joe Biden yönetimi üzerinde baskı kurduğu öne sürüldü.

Aileler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin esir takası konusunda istekli olmadığını, bu nedenle Biden yönetiminin inisiyatif alması gerektiğini düşünüyor. 

ABD'li esirlerin yakınları, özellikle 1 Eylül'de Hersh Goldberg-Polin de dahil olmak üzere 6 ABD vatandaşının öldüğünün duyurulmasının ardından harekete geçti. Aileler, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelerek, "İsrail'i içermeyen" seçeneklerin değerlendirilmesini talep etti.

Beyaz Saray yetkilileri, esirlerin serbest bırakılması için her seçeneği göz önünde bulunduracaklarını ifade etti. "İsrail'i içermeyen" bir anlaşma olasılığının da değerlendirilen seçenekler arasında yer aldığı aktarıldı. Ancak ABD'li yetkililerin bir kısmı, Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes sağlanmadan esirlerin serbest bırakılmasına yanaşmayacağını düşündüklerini belirtti. Buna karşın, bazı yetkililer Hamas ile İsrail'in dahil olduğu bir anlaşmanın halen en iyi çözüm olduğunu savunuyor.

ABD'nin, yaklaşık 6 ay önce Katarlı yetkililer aracılığıyla Hamas ile tek taraflı bir esir takası anlaşması yapma girişiminde bulunduğu, ancak bu girişimin sonuçsuz kaldığı iddia edildi. ABD'li bir yetkili, "Esirleri serbest bırakmak ve ailelerine kavuşturmak için tüm seçenekleri değerlendirdik" derken, ABD'nin Hamas'a karşı sunabileceği yeterli bir teklifin olmadığını dile getirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla eleştiriliyor. Müzakerelerin tıkanmasına, özellikle Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'nun kontrolü konusundaki anlaşmazlıkların yol açtığı ifade ediliyor. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik şiddetli saldırıları da devam ediyor. Gazze'de 10 aydan fazla süren saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa