Malezya Başbakanı İbrahim’den Batı’ya Filistin tepkisi

Filistin konusunda Batıyı eleştiren Malezya Başbakanı Enver İbrahim, “İnsanlığınız ve adalet değeriniz nerede kaldı?” diye sordu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 14:09
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 14:15
Malezya Başbakanı İbrahim’den Batı’ya Filistin tepkisi
AA
Kaynak AA

ABD’nin İsrail’e desteğine sert eleştiri

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Filistin'de İsrail’in işlediği suçları Batı'nın ve özellikle ABD’nin desteklediğini belirterek, bu duruma tepki gösterdi. Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nun ana oturumunda konuşan İbrahim, ABD’nin bu suçları adeta alkışladığını ifade ederek Batı'ya seslendi: “İnsanlık ve adalet değerleriniz nerede kaldı?”

Gazze'deki çatışmaların kökenine dikkat çekti

İbrahim, Gazze'deki mevcut olayların sadece Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısıyla başlamadığını vurguladı. Tarihsel bir perspektif sunan İbrahim, sorunun aslında 1984'te başlayan sömürgecilik politikalarıyla daha önce ortaya çıktığını söyledi. Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin haklarının yıllardır ihlal edildiğini belirten İbrahim, sorunun köklerine inmenin önemine dikkat çekti.

Filistin davasında ilerleme neden sağlanamıyor?

Birçok ülkenin Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini hatırlatan İbrahim, “Ancak neden bu konuda ilerleme kaydedilmiyor?” diye sordu. ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin bu süreci engellediğini vurgulayan İbrahim, Batı’nın çifte standart uyguladığını dile getirdi. “Demokrasi ve insan hakları üzerine sürekli ders veriyorsunuz. Peki burada bir çelişki yok mu?” diye Batılı ülkelere sitem etti.

Sömürgeciliğe ve zulme karşı durma çağrısı

İbrahim, Filistin'de yaşananların açık bir toprak gaspı ve insanlık suçu olduğunu belirterek, bu duruma herkesin karşı çıkması gerektiğini söyledi. Filistin halkına hapishanedeymiş gibi davranıldığını belirten İbrahim, karar vericilerin sağduyuyu elden bırakmamalarını diledi. "Kimse bu zulme göz yummamalı. Adalet tüm insanlar için olmalı" dedi.

Putin: ABD tarafsız değil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de aynı oturumda ABD’nin Filistin sorununun çözümünde tarafsız bir ülke olarak görülmediğini söyledi. Putin, ABD’nin çözüm sürecini tekelinde tutma çabasının mevcut gerginliğin temel sebebi olduğunu belirtti. Rusya’nın ise fırsatçı bir yaklaşım sergilemediğini, iki bağımsız devlet çözümünü desteklediğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa