Beyaz Saray yetkilisi: Anlaşmanın yüzde 90'ı tamamlandı

Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, İsrail'in Philadelphi Koridoru konusunda ısrar ettiğini, Hamas'ın karşı geldiğini açıkladı. Ancak yüzde 90 ilerleme var.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 15:54
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 16:12
Beyaz Saray yetkilisi: Anlaşmanın yüzde 90'ı tamamlandı
MP
Mevlüt Peker Editör

CNN Türk televizyonu ve Hürriyet gazetesi ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, sosyal medya platformu X’teki @yunuspaksoy hesabından yaptığı paylaşımda üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisiyle görüştüğünü ve İsrail-Hamas arasında yürütülen anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin önemli bilgiler aldığını belirterek, kafalardaki soru işaretlerini de giderecek ayrıntılar verdi.

Anlaşmanın toplam 18 paragraftan oluştuğunu ve tarafların (İsrail - Hamas) 14 paragraf üzerinde mutabık kaldıklarını belirten Yunus Paksoy, söz konusu anlaşmanın yüzde 90’ının tamamlanmış olduğu yönünde bilgi aldığını ifade etti.

Anlaşma neticesinde 800 dolaylarında Filistinlinin serbest kalacağı bilgisini de veren Yunus Paksoy, bunlar arasında ömür boyu müebbet hapis cezası verilmiş Hamas’ın üst düzey isimlerinin de yer aldığını bildirdi.

Anlaşmanın en kritik konusu olan ve Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki koridoru kapsayan Philadelphi Koridoru'nda İsrail’in kalmayı sürdürmek istemesi ile ilgili ise Yunus Paksoy, anlaşma metninde “Philadelphi” kelimesinin geçmediği bilgisini verdi.

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Philadelphi Koridoru'nda (Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki koridor) kalmayı sürdürerek Gazze Şeridi'ndeki saldırıyı durdurma ve esir takası için anlaşmaya varma isteğinin olmadığını belirtmişti.

Türk Dışişlerine önceki gün bilgi paylaşımında bulunan Hamas, İsrail’in yeni koşullar ortaya atarak müzakerelerde hedefini yükseltmeyi sürdürdüğünü, ABD’nin ise İsrail’e hiçbir baskısının olmadığını iletmiş, ABDlilerin, müzakerelere iki hafta daha katılacaklarını, çözüme ulaşılmaması halinde müzakerelerden çekileceklerini bildirmişti.

Philadelphi Koridoru kavgası

Philadelphi Koridoru tartışmasının, Mısır ile Gazze arasındaki koridorun yoğun nüfuslu bir bölge olup olmadığı üzerine yaşandığını söyleyen Yunus Paksoy, İsrail’in anlaşmanın 1. aşamasında yani “yoğun nüfuslu yerlerden” çıkması gerektiğini ifade etti.

Paksoy’a konuşan üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, İsrail’in karşı teklif olarak Philadelphi Koridoru’ndaki asker sayısını ciddi seviyede azaltmayı önerdiğini bildirdi.

Beyaz Saray yetkilisi, bu anlaşmanın imzalanmamasının, İsrail’in güvenliği için uzun vadede daha büyük tehdit olduğunu kaydederek, Mısır tarafının ise sınırının güvenli olmasını istediğini, kaçakçılık istemediğini bildirdiğini, ABD’nin ise Mısır’a “Sınırın korunmasında yardımcı olabiliriz” dediğini aktardı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa