Fransa'da yeni başbakan belli oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'yi başbakan atadı. Macron, Barnier'yi hükümet kurmakla görevlendirdi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 16:51
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 17:00
Fransa'da yeni başbakan belli oldu
O
Onur Çetinkaya Editör

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamayla Michel Barnier'yi başbakan olarak atadı. 

73 yaşındaki Barnier, daha önce Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış ve Avrupa Birliği'nin Brexit Başmüzakerecisi olarak tanınmıştı. Macron'un bu kararı, anayasal sorumlulukları çerçevesinde "istikrarlı" bir hükümet kurma amacıyla yapılan istişarelerin ardından alındı.

Sol ittifaktan sert tepki

Fransa'da yapılan erken genel seçimlerin ardından sol ittifak NFP, Macron’un merkez sağdan Barnier'yi başbakan olarak atamasına sert tepki gösterdi. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, Macron'un bu atamayla seçim sonuçlarını reddettiğini belirterek, Fransızları sokağa çıkmaya çağırdı. Melenchon, Macron'un kararını halk egemenliğine bir saldırı olarak nitelendirdi.

LFI Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot da 7 Eylül’de halkı sokağa inmeye davet etti. Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure ise Macron’u "demokrasiyi inkar etmekle" suçladı.

Aşırı sağdan mesafe

Aşırı sağcı Marine Le Pen, Barnier'nin hükümetinde yer almayacaklarını açıkladı ve Barnier’nin kendi fikirlerini yansıtmadığını belirtti.Fransa’da 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerde, sol ittifak NFP en fazla milletvekili çıkaran grup oldu. Ancak hiçbir parti veya ittifak, salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı. 

Macron, olimpiyatlar nedeniyle yeni başbakan atamasını ertelemiş, ancak Lucie Castets’i başbakan olarak atamayı reddetmişti. Fransız Anayasası’na göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor, ancak siyasi geleneklere göre en fazla oy alan partiden bir başbakan seçilmesi bekleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa