Uzayda mahsur kalan astronotları bekleyen büyük tehlike

Uzayda mahsur kalan Barry Wilmore ve Suni Williams adlı astronotları büyük bir tehlike bekliyor. Uzay radyasyonunun risklerine haberde yer verdik.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 17:30
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 18:02
Uzayda mahsur kalan astronotları bekleyen büyük tehlike
Hakan Öksüz Editör

NASA astronotları Barry Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) aylarca sürecek beklenmedik bir kalışa hazırlanıyor. Bu süreç, astronotların uzayda daha uzun süre maruz kalacakları radyasyon riskini de artırıyor.

Starliner görevine erteleme

Boeing'in Starliner uzay aracıyla ilk mürettebatlı test uçuşunu gerçekleştiren Wilmore ve Williams, 5 Haziran'da ISS'e doğru yola çıkmıştı. Planlarına göre yalnızca bir hafta uzayda kalmaları gerekiyordu. Uzay aracındaki teknik aksaklıklar nedeniyle astronotların dönüş yolculukları ertelendi. Astronotlar, SpaceX'in Crew-9 Dragon aracıyla Şubat 2025'te Dünya'ya dönecek.

Uzay radyasyonunun riskleri

NASA'ya göre uzaydaki radyasyon, Dünya'dakinden oldukça farklı. Uzayda üç ana radyasyon türü bulunuyor.

Bunlar;  Dünya'nın manyetik alanında hapsolmuş parçacıklar, güneş patlamalarından gelen yüksek enerjili parçacıklar ve galaktik kozmik ışınlar. Bu radyasyon türleri, astronotların sağlığını ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Dünya, manyetosfer adı verilen ve insanları uzaydaki zararlı radyasyondan koruyan bir manyetik kalkanla çevrili olduğu biliniyor. Bir kişinin irtifası yükseldikçe bu koruma azalıyor, maruz kalınan radyasyon miktarı artıyor. Astronotların ISS'te uzun süre kalması, bu riskin daha da yükselmesine neden olabilir.

"Önemli bir risk altında olabilir"

Case Western Reserve Üniversitesi'nden Dr. Stanton Gerson, astronotları bekleyen tehlike hakkında şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa