Bakan Murat Kurum: "İzmir Körfezi’ni koruyacak adımları atacağız”

İzmir Körfezi'ndeki kötü koku ve balık ölümlerinin önlenememesi üzerine Bakan Murat Kurum, ay sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacaklarını duyurdu.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 18:52
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 19:29
Bakan Murat Kurum: ''İzmir Körfezi’ni koruyacak adımları atacağız”
BY
Barış Yılmaz Editör

İzmir’de toplu balık ölümleri ve körfezde yaşanan kirliliğe çare aranıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konuyla ilgili araştırma yapmak ve çözüm önerilerini sunmak için İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nu oluşturdu.

Kurulun ilk toplantısı, İzmir İktisat İzmir Kongresi binasında gerçekleştirildi.

Deprem konutlarının yapımı, İstanbul’da kentsel dönüşüm gibi dev projelere kafa yoran Bakan Murat Kurum İzmir’i de ihmal etmedi.

İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısına başkanlık etti.

Yaklaşık 3 saat süren toplantının sonrası gazetecilerin karşısına geçen Kurum, Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra ilgili kuruluşlar ve yerel yönetim temsilcileriyle İzmir Körfezi'nin geleceğine ilişkin projeleri, hedefleri ve yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Kurum, körfezin artık canlı yaşamını tehdit eder hale geldiğine işaret etti.

Balıkların ölümüyle İzmir Körfezi’nin hem şehrin hem de Türkiye’nin gündemine taşındığına dikkati çeken Kurum, alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken işleri kurulda istişare ettiklerini dile getirdi.

Bakan Kurum, bu ay sonuna kadar bir acil eylem planı açıklayacaklarını duyurdu.

Kurum, bu planda kanunun, yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle belediyelerin ve varsa diğer kurumların, kuruluşların yapması gerekenleri de acil eylem planı içinde tarif edeceklerini aktardı.

Kurumların sorumluluklarını da net bir şekilde tarif edeceklerini belirten Bakan Kurum, bu sorumluluklar çerçevesinde yapılması gereken projelerin  hızlı bir şekilde hayata geçeceğini söyledi.

Bakan Kurum, bakanlık olarak bu sürecin takipçisi, denetleyicisi, yol göstericisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Bu güzellikleri koruyacak adımları atacağız"

İzmir Körfezi'nin kaderine terk edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Murat Kurum, bilim insanlarının yetkinlikleriyle alakalı gruplar oluşturup derelerin ıslahından atık su ve yağmur suyunun ayrıştırılmasına, sirkülasyon kanalı açılmasından kara kaynaklı kirliliğin önlenmesine kadar tüm başlıklarda hızlı çözümleri ortaya koyacaklarını ifade etti.

Bakan Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesine Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinin 4. etabının hızlandırılması ve yeni etapların da yatırım gündemine alınmasını söylediklerini aktardı.

Kurum, "Bize emanet bu güzellikleri koruyacak, gelecek nesillere aktaracak adımları atacağız." dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa