Aranırken noterde vekalet veren müteahhitten tuhaf savunma

150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden Ali Babaoğlu, aranırken noterde oğluna vekalet vermesine ilginç bir açıklama getirdi.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
05 Eylül 2024 23:13
GÜNCELLEME
05 Eylül 2024 23:57
Aranırken noterde vekalet veren müteahhitten tuhaf savunma
CS
Canan Salman Editör

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen yıkıcı depremde 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden Ali Babaoğlu, İzmir'de yazlık tatilinde yakalanarak hakim karşısına çıktı. Babaoğlu’nun, hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan açılan davada 22 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor. Mahkemede savunma yapan Babaoğlu, notere gitme kararını borçlarını ödemek için aldığını ve "Ben namuslu insanım, malımı sattım, borcumu ödedim" diyerek kendini savundu.

Palmiye Sitesi davası sürüyor

Palmiye Sitesi’nin Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi’ndeki üç bloğu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılmış, bu felaket sonucunda 150 kişi hayatını kaybederken 16 kişi de yaralanmıştı. Yıkılan binaların inşaatında yer alan müteahhit Ali Babaoğlu, müteahhit Hacı Mehmet Ersoy ve jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu hakkında başlatılan soruşturmada sanıklara ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanıkların 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanmalarına karar verdi.

Ali Babaoğlu: "Malzemeden çalmadım"

Ali Babaoğlu, SEGBİS sistemi aracılığıyla bağlandığı mahkemede Palmiye Sitesi’nin inşaatında herhangi bir malzemeden çalmadığını ve yapının dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edildiğini savundu. Yıkılan binaların fay hattı üzerine denk geldiğini belirten Babaoğlu, "Deprem 11 büyüklüğündeydi ve bu, AFAD tarafından doğrulandı. Yıkımın temel sebebi binaların fay hattı üzerinde bulunması ve enerjinin büyük bir dalga boyuna sahip olmasıdır" şeklinde konuştu. Ayrıca, o dönemin yönetmeliklerine göre yapı inşa ettiğini ve malzemede herhangi bir hileye başvurmadığını öne sürdü.

"Suçsuzum"

Savunmasında, depremden ciddi maddi ve manevi zararlar gördüğünü dile getiren Babaoğlu, Kahramanmaraş'taki en büyük mağazasının ve birçok dükkanın da depremde yıkıldığını anlattı. Babaoğlu, yakın akrabalarının da depremde enkaz altında kaldığını belirterek suçsuz olduğunu iddia etti. "Ben de bu depremin mağduruyum ve özgürlüğümü haksız yere kaybettim" dedi.

"Zemin etüdü raporu bizi yanıttı" 

Ali Babaoğlu, zemin etüdü raporunu hazırlayan Jeoloji Mühendisi Ömer Tarakçıoğlu’nun hazırladığı raporun hatalı olduğunu ve binaların bu yüzden yıkıldığını belirtti. Tarakçıoğlu ise savunmasında, inşaatın zemin taşıma kapasitesine uygun olarak yapılmadığını ve kendi raporlarının belediye tarafından onaylandığını belirtti. Ayrıca, Babaoğlu'nun savunmasına karşı çıkarak, "Verilen zemin değerine uyulmuş olsaydı, binalar bu şekilde yıkılmazdı." diye konuştu.

"Yakalanmayı Göze Aldım"

Ali Babaoğlu, hakkındaki hakkında arama ve yakalama kararı varken notere gitmesi konusunda avukatların sorularını yanıtladı. Babaoğlu, notere gitme sebebinin borçlarını ödemek üzere malvarlıklarının satışını sağlamak olduğunu belirtti ve "Ben dürüst bir insanım. Hacizler geliyordu, borçlarımı kapatmam gerekiyordu, bu yüzden notere gittim" ifadelerini kullandı.

Aileler "adalet tecelli etsin" diyor

Mahkemeye katılan Palmiye Sitesi’nde hayatını kaybeden kişilerin yakınları, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek olası kastla yargılanmalarını talep etti. Adliye önünde açıklama yapan mağdur aileler, "Ailelerimizi bile isteye çürük binalarda öldürdüler. Olası kastla yargılanmaları ve adaletin tecelli etmesi gerekiyor" şeklinde konuştular.

Yeniden bilirkişi raporu istendi

Mahkeme, Ali Babaoğlu’nun tutukluluk halinin devamına ve dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Dava, yeni bilirkişi raporunun gelmesiyle 26 Aralık tarihine ertelendi. Aileler ise adalete olan inançlarını dile getirmeye ve sanıkların olası kastla cezalandırılmasını talep etmeye devam ediyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa