Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'dan Fransa'ya gözaltı eleştirisi

Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, gözaltı süreci nedeniyle Fransa'yı eleştirdi.

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 07:57
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 07:57
Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'dan Fransa'ya gözaltı eleştirisi
EP
Esra Polat Editör

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Fransa’da gözaltına alınmasının ardından yaptığı ilk açıklamada süreci "şaşırtıcı" bulduğunu belirtti. Durov, bir CEO'yu platformdaki kullanıcıların işlediği suçlardan sorumlu tutmanın eski yasalara dayanan hatalı bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Gözaltı Süreci ve İlk Açıklamalar

Durov, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Paris'e geldikten sonra 4 gün boyunca polis tarafından sorgulandığını belirterek, Fransız yetkililerin, Telegram’ın yasa dışı kullanımına dair cevap alamadıkları için kendisini şahsen sorumlu tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu durumu "şaşırtıcı" bulduğunu dile getiren Durov, Avrupa Birliği’nin (AB) taleplerine her zaman yanıt verdiklerini ve AB'de bir resmi temsilcilerinin bulunduğunu hatırlattı.

"Eski Yasalara Dayanmak Yanlış"

Fransız makamlarının kendisine ulaşmak için birçok seçeneği olmasına rağmen bu durumu yaşadığını ifade eden Durov, CEO'ları platformdaki suçlardan sorumlu tutmak için "akıllı telefon öncesi döneme ait" yasalara başvurmanın yanlış olduğunu belirtti. Yenilikçi teknolojiler üretmenin zorluğuna dikkat çekerek, "Hiçbir yenilikçi, bu araçların kötüye kullanılmasından kişisel olarak sorumlu tutulacağını bilerek yeni araçlar üretemez," dedi.

Telegram’ın Güvenliği ve Yasal Talepler

Durov, Rusya ve İran'ın daha önce Telegram'dan şifreleme anahtarlarını talep ettiğini, ancak bu talepleri reddettikleri için platformun bu ülkelerde yasaklandığını hatırlattı. Telegram’ın ilke ve değerlerine aykırı olan pazarlardan çekilmeye hazır olduklarını belirten Durov, Telegram kullanıcı sayısının 950 milyona ulaştığını ve suçlular tarafından kötüye kullanılma ihtimalinin arttığını ifade etti.

"Sosyal Medya Daha Güçlü Olmalı"

Durov, yaşanan olayların ardından Telegram ve sosyal medya platformlarının daha güvenli ve güçlü hale gelmesini umut ettiğini dile getirdi. 24 Ağustos’ta Paris’teki Bourget Havaalanında özel jetinden inerken gözaltına alınan Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov'un, 96 saatlik gözaltı süresinin ardından mahkemeye çıkarıldığını ve 5 milyon avro kefaletle adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Ayrıca, Durov'un Fransa’dan çıkışına yasak getirildi ve tutuksuz yargılanacağı belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa