ABD, Gazze'ye ulaştıramadığı yardımları İsrail'e bıraktı!

ABD, başarısızlıkla sonuçlanan geçici liman projesinin ardından, Güney Kıbrıs'ta bekleyen 2 bin 721 tondan fazla yardım malzemesini İsrail'e bıraktı...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 08:15
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 08:15
ABD, Gazze'ye ulaştıramadığı yardımları İsrail'e bıraktı!
EP
Esra Polat Editör

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze'ye ulaştırılması planlanan insani yardımları, iptal edilen geçici liman projesi sonrasında "MV Cape Trinity" adlı yük gemisiyle Güney Kıbrıs'tan İsrail'in Aşdod Limanı'na sevk etti. Pentagon, yardımların İsrailli yetkililere teslim edildiğini duyurdu.

İnsani Yardım Detayları

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenlediği basın toplantısında, Müşterek Kıyı Lojistik Mekanizması'nın (JLOTS) başarısız geçici liman projesinin iptal edilmesinin ardından ABD'nin Gazze'ye insani yardımlarını deniz ve hava koridorlarıyla ulaştırmaya devam ettiğini belirtti. MV Cape Trinity'nin Aşdod Limanı'na yaklaşık 6 milyon pound (2 bin 721 ton) insani yardım malzemesini boşalttığını açıkladı.

JLOTS Projesinin İptali ve Yardımların Geleceği

Singh, JLOTS projesinin başarısız olmasının ardından, yardımların Texas'a dönmekte olan Cape Trinity ile ABD'ye geri taşınacağını söyledi. Ancak son sevkiyatla birlikte Gazze'ye ulaştırılan yardım miktarının toplam 17 bin 236 tonu aştığını ifade ederek, bu çabanın ABD ordusunun Orta Doğu’da bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük insani yardım operasyonu olduğunu vurguladı.

Singh, Gazze'deki Filistin halkına ulaşan yardımların, İsrail’in bu konudaki tutumuna bağlı olduğunu da ekledi.

Yüzer İskele Projesinin Başarısızlığı

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart’ta Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için yüzer iskele kurulacağını duyurmuştu. İsrail'in kara sınırından yardım geçişlerini engellemesine çözüm olarak tasarlanan bu iskele, 17 Mayıs'ta tamamlanmış ancak kısa süre sonra çıkan bir fırtınada parçalanmıştı. Onarıldıktan sonra 7 Haziran'da tekrar yerine yerleştirilen iskele, sık sık deniz şartlarından dolayı kullanılamaz hale geldi. Son olarak Pentagon, 230 milyon dolar maliyeti aşan yüzer iskele projesinin "görevini tamamladığını" açıklamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa