Telegram "yasa dışı içerik" açıklamasını güncelledi

Fransa’nın CEO Pavel Durov'u gözaltına alması sonrası Telegram, “sıkça sorulan sorular” bölümündeki "yasa dışı içerik" açıklamasında değişiklik yaptı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 12:32
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 12:51
Telegram ''yasa dışı içerik'' açıklamasını güncelledi
AA
Kaynak AA

Telegram, yasa dışı içerik açıklamasını sessizce güncelledi

Son dönemde yasa dışı içerik iddialarıyla gündemde olan Telegram, internet sitesindeki sıkça sorulan sorular (SSS) sayfasında yer alan "yasa dışı içerik" açıklamasında değişiklik yaptı. Yapılan bu güncelleme, herhangi bir resmi duyuru yapılmadan hayata geçirildi.

Kurucu CEO'nun gözaltı sonrası gündemde

Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un, 24 Ağustos'ta Paris'te gözaltına alınması, platformun dikkat çekmesine neden oldu. Durov'un bu olayın ardından sıkça sorulan sorular sayfasında yapılan değişiklik, kullanıcılar tarafından fark edildi.

"Yasa dışı içerik" ifadesi farklı bir alana taşındı

Telegram, sıkça sorulan sorular bölümündeki "yasa dışı içerik" başlığı altında yer alan "Tüm Telegram sohbetleri ve grup sohbetleri katılımcılar arasında özeldir. Bunlarla ilgili herhangi bir talebi işleme koymuyoruz." ifadesini kaldırarak telif hakkı bölümüne taşıdı. Bu değişiklikle birlikte telif hakkı ihlallerine yönelik daha geniş bilgi verildi.

Çıkartma setleri ve botlar için açıklama yapıldı

Yeni düzenlemeyle birlikte, Telegram’da yer alan çıkartma setleri, kanallar ve botların herkese açık olduğu ve bunların kullanımının daha şeffaf hale getirildiği vurgulandı. Ayrıca, daha önce "Telegram'da yasa dışı içerik var, bunu nasıl kaldırabilirim?" sorusunun cevabında yapılan değişiklikle, kullanıcıların moderatörlere yasa dışı içeriği bildirebilmeleri için "Rapor Et" düğmesi ile bunu yapabilecekleri belirtildi.

AB ülkelerindeki kullanıcılar için yeni kılavuz

Telegram’ın yeni açıklamasında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki kullanıcıların, yasa dışı içerikleri raporlamada "AB Dijital Hizmetler Yasası Kullanıcı Kılavuzu"nu incelemeleri gerektiği de eklendi. Bu öneri, AB yasalarına uygun bir raporlama sistemi getirme amacı taşıyor.

Elon Musk’tan değişiklik hakkında kısa yorum

ABD’li milyarder Elon Musk da yapılan bu değişikliğe sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) kısa bir yorumla katıldı. Musk, değişikliği belgeleyen bir paylaşımı alıntılayarak sadece "ilginç" yorumunu yaptı.

Pavel Durov gözaltından serbest bırakıldı

Durov, Paris’teki Bourget Havalimanı’nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı. Gözaltı gerekçesi olarak, Telegram platformu üzerinden yasa dışı içeriklere erişim sağlandığına dair iddialar öne sürülmüştü. Paris Savcılığı, Durov’un 96 saat gözaltında tutulduğunu ve ardından 5 milyon avro kefaletle serbest bırakıldığını açıkladı. Durov’a, Fransa’dan çıkış yasağı getirilerek tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Durov: “Bu süreç şaşırtıcı”

Durov, gözaltından sonra yaptığı açıklamada, bu sürecin kendisi için "şaşırtıcı" olduğunu belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir CEO'yu yönettiği platformdaki bireylerin suçları nedeniyle suçlamak, eski bir yaklaşım" ifadelerini kullandı. Ayrıca Telegram’ın Avrupa Birliği’ndeki taleplere her zaman yanıt verdiğini ve AB’de resmi temsilcilik bulundurduklarını da ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa