Metin Lokumcu davasında "tekrar keşif" talebi reddedildi

2011’de Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki Artvin Hopa’da miting öncesi çıkan olaylarda ölen Metin Lokumcu davasında gelişme!

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 15:39
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 15:54
Metin Lokumcu davasında ''tekrar keşif'' talebi reddedildi
DHA
Kaynak DHA

Metin Lokumcu davasında yeniden keşif talebi reddedildi

Artvin'in Hopa ilçesinde 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi çıkan olaylarda biber gazına maruz kalarak hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili açılan davada, mahkeme heyeti aile avukatlarının yeniden keşif talebini reddetti. Davada karar beklenirken, duruşmaya ara verildi.

Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava 10 yıl sonra açıldı

31 Mayıs 2011'de Hopa mitingi öncesi ve sonrası yaşanan olaylar sırasında kalp krizi geçirerek ölen Metin Lokumcu, olaydan hemen sonra hastanede hayatını kaybetti. Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan dahil 13 polis hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamenin kabul edilmesiyle Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, 10 yıl sonra Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Ancak mahkeme, dosyadaki delillere dayanarak görevsizlik kararı verip dosyayı Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

14. duruşma Trabzon'da başladı

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14. duruşması, Metin Lokumcu'nun ailesi, avukatları ve destekçileri tarafından takip edildi. Duruşmaya katılanlar arasında CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Sol Parti PM üyesi Alper Taş, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ve DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun gibi isimler yer aldı. Duruşma öncesinde adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı; duruşma salonunda yer kalmaması nedeniyle birçok kişi salona alınmadı.

Aile avukatları yeniden keşif talebinde bulundu

Duruşmada ilk olarak Metin Lokumcu'nun ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu söz aldı. Eyüboğlu, "Biz maddi gerçeğe ulaşmak istiyoruz. Türkiye’de bu tarz davalarda adaletin sağlanmasının zorluğunu biliyoruz ama sizden hukuka uygun bir karar bekliyoruz" dedi. Eyüboğlu, raporların ve delillerin tekrar değerlendirilmesini talep ederek, mahkemeden yeniden keşif yapılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti.

Ulaş Lokumcu: Adalete inanmak istiyoruz

Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu ise duruşmada yaptığı konuşmada, "Biz bu ülke için adalete inanmak istiyoruz. Babam bir eğitimciydi, kimseye zarar vermedi. Bizim derdimiz adaletle. Sizin adil bir karar vereceğinize inanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ulaş Lokumcu, mütalaayı eleştirerek hukukun gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Aile vicdanlı bir karar talep etti

Metin Lokumcu'nun kardeşi Şengül Çiçekoğlu da duruşmada söz alarak, acılarının hafifletilmesi için vicdanlı bir karar beklediklerini dile getirdi. Çiçekoğlu, "Ailemiz büyük bir kayıp yaşadı, lütfen vicdanınıza göre karar verin" şeklinde konuştu.

Duruşmaya ara verildi

Duruşma sırasında savcı, esas hakkındaki mütalaasında, yargılanan 13 polis için ayrı ayrı beraat talebini yineledi. İfadelerin alınmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Davanın bir sonraki duruşması için tarih henüz açıklanmadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa