Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da öldürüldü

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'yi vurarak öldürdü.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 16:06
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 17:41
Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da öldürüldü
O
Onur Çetinkaya Editör

İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalar, son yıllarda giderek yoğunlaşmış durumda. 

Bu çatışmalar genellikle İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’ye yönelik askeri operasyonları ile roket saldırıları şeklinde cereyan ediyor. 

İsrail ve Filistin arasında bu yaşananlar sivil can kayıplarında da ciddi bir boyuta ulaştı.

Filistin'deki abluka, elektrik kesintileri ve tıbbi malzeme eksiklikleri gibi insani krizler de devam ediyor.

Buna rağmen bölgede İsrail hükümeti katliamlarını sürdürüyor.

Bebek katili Binyamin Netanyahu, alçakça saldırılara rağmen  kendini sahte haritalarla savunuyor.

ABD ve Avrupa destekli İsrail, soykırıma devam ederken bölgede yaşananları dünyaya duyuranları da hedef alıyor.

Sıcak hatta bulunan gazeteciler de kimi zaman kurşunların hedefleri oluyor.  İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalar, son yıllarda giderek yoğunlaşmış durumda. 

İsrail hükümetine hem kendi ülkesinde hem de diğer ülkelerden de tepkiler yükselmeye devam ediyor. Katliamın sonlanmasını isteyen yüzlerce kişi katil Netanyahu'yu protesto ediyor.

Türk asıllı aktivist öldürüldü

Diğer yandan  çatışmaların yaşandığı bölgeden acı bir haber geldi.

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti.

26 yaşındaki Eygi, Beita kasabasında düzenlenen yerleşim karşıtı bir protesto sırasında gerçek mermiyle vuruldu.  Eygi, Filistinli çiftçileri koruma amacıyla çalışan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü olarak görev yapıyordu.

Bu olay, Filistin'de hayatını kaybeden üçüncü ISM gönüllüsü vakası olarak kaydedildi. Daha önce Rachel Corrie 2003'te Gazze'de, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülmüştü.

Türkiye ve ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık Sözcüsü, trajik olayı doğrulayarak, Eygi'nin ailesine başsağlığı dilediklerini ve önceliklerinin her zaman ABD vatandaşlarının güvenliği olduğunu vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili sert bir açıklama yaparak, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesini "derin üzüntüyle" karşıladıklarını belirtti. Bakanlık, İsrail’in Filistin’de barışçıl mücadele veren kişileri hedef aldığını ve bu şiddet politikasının sonuç vermeyeceğini ifade etti. Açıklamada, İsrail’in insanlığa karşı suç işlediği ve uluslararası mahkemelerde hesap vereceği vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa