Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Ayşenur Eygi' tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail tarafından öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Eylül 2024 21:14
GÜNCELLEME
06 Eylül 2024 21:50
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Ayşenur Eygi' tepkisi
AA
Kaynak AA

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti.

26 yaşındaki Eygi, Beita kasabasında düzenlenen yerleşim karşıtı bir protesto sırasında gerçek mermiyle vuruldu.  Eygi, Filistinli çiftçileri koruma amacıyla çalışan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü olarak görev yapıyordu.

Erdoğan'dan sert tepki 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil bir protestoya müdahalesini sert bir şekilde eleştirdi. Erdoğan, "İsrail'in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İsrail'in yaklaşık bir yıldır devam eden saldırılarında, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 41 bin kişiyi katlettiğine dikkat çekerek, "Türkiye olarak bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve İsrail’in işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Cinayeti lanetliyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’da Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Eygi’nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtilirken, Netanyahu hükümetinin işlediği bu cinayet kınandı. Bakanlık, İsrail’in soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi hedef aldığını ve bu şiddet politikasının sonuç vermeyeceğini vurguladı. Ayrıca, insanlığa karşı suç işleyen İsrail’in ve onu destekleyenlerin uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin temasları sürüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Eygi’nin hem Türk hem de ABD vatandaşı olduğunu, son dönemde hayatını ABD’de sürdürdüğünü ifade etti. Keçeli, Eygi’nin vurulduktan sonra Rafidia Hastanesi’ne kaldırıldığını ancak kurtarılamadığını belirtti. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğunun, yerel makamlarla temas halinde olduğu ve cenazenin defnedilmesiyle ilgili işlemlerin aile tarafından kararlaştırılacağı da açıklandı.

Cenaze işlemlerinin tamamlanmasının birkaç hafta sürebileceğini belirten Keçeli, yerel makamlarca otopsi yapılmasının beklendiğini kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa