Uluslararası Dayanışma Hareketi'nden Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail ordusu tarafından kasten hedef alınarak öldürüldüğünü duyurdu.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 00:02
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 00:27
Uluslararası Dayanışma Hareketi'nden Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması
BY
Barış Yılmaz Editör

Filistin halkına yönelik baskılara karşı kurulan ISM, Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Eygi’nin ISM gönüllüsü olarak Filistin’deki haftalık gösterilere gözlemci olarak katıldığı belirtildi.

ISM’nin açıklamasında, İsrail askerlerinin Eygi'yi kasıtlı olarak hedef aldığı ve gerçek mühimmatla ateş açarak öldürdüğü iddia edildi. Açıklamada, dua eden göstericilere, aralarında çocukların da bulunduğu bir grup insana ateş açıldığına dikkat çekildi.

"Şehit olarak kabul ettiğimiz Ayşenur, Beyta beldesinde 2020’den bu yana öldürülen 18'inci gösterici oldu" denilen açıklamada, bir ISM gönüllüsünün ifadelerine de yer verildi. 

Görgü tanığı: "Keskin nişancı Eygi'yi hedef aldı"

Görgü tanığı, Eygi’nin barışçıl bir gösteri sırasında, zeytin ağaçlarının yakınında dururken bir keskin nişancı tarafından hedef alındığını söyledi. ISM gönüllüsü, "Ordu, Eygi’yi kasten kafasından vurdu" ifadelerini kullanarak, ABD ve Avrupa hükümetlerini, İsrail’in cezalandırılmasını engelleyerek Gazze'deki zulme ortak olmakla suçladı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Öldürülmesi

İsrail askerleri, Batı Şeria’da düzenlenen barışçıl bir gösteriye katılanları hedef aldı. Gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır şekilde yaralandı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Eygi, İsrail işgaline karşı barışçıl yöntemlerle mücadele eden Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) gönüllü bir insan hakları aktivistiydi. Aynı hareketin bir diğer üyesi olan ABD vatandaşı Rachel Corrie de 2003 yılında İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi'nin ölümünü kınayarak, İsrail’in işlediği insanlık suçlarına karşı uluslararası hukuk önünde hesap vermesi için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa