İnsan ömrünü uzatan yeni bir gen keşfedildi

Bilim adamlarının yürüttüğü yeni bir çalışma, yaşam süresinin uzamasına etkisi bulunan yeni bir genin varlığını saptadı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 08:54
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 09:02
İnsan ömrünü uzatan yeni bir gen keşfedildi
MP
Mevlüt Peker Editör

Yaşam süresiyle ilişkili yeni bir gen keşfedildi

Bilim insanları, insan ömrünü uzatabilecek yeni bir gen keşfi yaptı. Sağlıklı yaşam tarzı, egzersiz ve sosyal bağların yaşam süresini olumlu etkilediği bilinirken, bu yeni bulgular genetik faktörlerin de önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

Genetik faktörlerin önemi vurgulanıyor

Uzmanlar uzun zamandır genetiğin, yaşam süresi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, sigara içmeme ve güçlü sosyal ilişkiler gibi faktörlerin ömür uzattığı kabul edilse de, genetik bileşenler bu konuda önemli bir belirleyici olarak öne çıkıyor.

Ömür uzatan 10 gen tespit edildi

Kopenhag Üniversitesi’nden araştırmacılar, FOXO transkripsiyon faktörleri adı verilen bir protein grubunu inceleyerek ömrü uzattığı düşünülen 10 gen keşfetti. Bu genlerden OSER1’in en büyük etkiye sahip olduğu tespit edildi. OSER1 geni, meyve sineği, yuvarlak solucan, ipek böceği ve insanlar dahil birçok canlıda bulunuyor ve yaşlanma süreci üzerindeki etkisi dikkat çekiyor.

İnsanlarda bulunması büyük bir avantaj

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Zhiquan Li, OSER1 geninin yaşlanma ve uzun ömür üzerindeki düzenleyici etkisini gösteren ilk araştırma olduklarını belirtti. Li, “Bu gen sadece hayvanlarda bulunsaydı, insan sağlığına yönelik tedavilere uyarlanması zor olurdu. Ancak insanlarda da bulunması büyük bir avantaj” dedi.

Yaşa bağlı hastalıklarla mücadelede yeni bir umut

Araştırmacılar, OSER1’in yaşa bağlı hastalıklarla ilişkisini anlamak ve bu genin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu bulgular, yaşlanma sürecini yavaşlatabilecek ve yaşa bağlı hastalıkları önleyebilecek yeni tedavi ve ilaçların geliştirilmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa