Yurt ücretleri de rekor kırıyor! Oda fiyatları, ev kiralarını geçti!

Gençler neden Avrupa’ya gitmek istiyor? Ağustosta fiyatı en çok artan "üniversite eğitimi" oldu. Öğrenci yurtlarında oda fiyatları ise ev kiralarını geçti.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 09:14
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 09:57
Yurt ücretleri de rekor kırıyor! Oda fiyatları, ev kiralarını geçti!
MP
Mevlüt Peker Editör

“Gençler neden Avrupa’ya gitmek istiyor?” sorusunun yanıtlarından biri geçtiğimiz günlerde resmî olarak ortaya çıkmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ağustos ayında tüketici fiyatları bazında en yüksek artış, %43,20 ile üniversite eğitiminde yaşandı.

Bu artışı %41,56 ile hava yolu yolcu taşımacılığı ve %38,58 ile şans oyunları takip etti.

Ülkesini terk etmesini istemediğimiz gençleri şimdi de yurt sorunu bekliyor. KYK yurtlarında yer bulamayan binlerce üniversiteli genç aylık 25 bin liradan başlayan tek kişilik oda fiyatlarıyla karşı karşıya. Rekor kıran "üniversite eğitimi" zammı ile ne yapacağını bilmeyen gençler ve aileleri, ev kirasını geçen fiyatlarda oda tutmak zorunda.

Üniversiteliler yurt krizinde: KYK’da yer bulamayanlar özel yurt fiyatlarıyla karşı karşıya

KYK (Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, KYK yurtlarında yer bulamayan birçok öğrenci özel yurt arayışına girdi. Ancak büyükşehirlerde özel yurt fiyatlarının çok yüksek olduğu, kiralarla yarışan bu ücretlerin öğrenci ve veliler için büyük bir sorun oluşturduğu belirtildi.

Fiyatlar uçuyor: 25 bin TL’den başlayan tek kişilik odalar

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde özel yurt fiyatları cep yakıyor. Tek kişilik oda fiyatları 20 bin TL’den başlarken, bazı özel üniversite yurtlarında bu rakam 80 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Üstelik bu fiyatlar yalnızca 9 aylık konaklamayı kapsıyor, yaz döneminde kalmak isteyen öğrencilerin ayrıca ücret ödemesi gerekiyor.

İstanbul'da yurt fiyatları lider konumda

Yurt fiyatlarının en yüksek olduğu şehir İstanbul. Beşiktaş'taki bir kız yurdunda, sadece kahvaltı dahil tek kişilik bir odanın fiyatı 35 bin TL. Elektrik, su ve internet bu fiyata dahil olsa da çamaşır yıkama makine başına 55 TL olarak ücretlendiriliyor. Erkek yurtlarında ise iki kişilik odalar kahvaltı dahil 24 bin TL’den başlıyor. Öğle ve akşam yemekleri ise bu ücretlere dahil değil, mutfak imkanı da sunulmuyor.

Avcılar'da 2+1 ev fiyatlarından pahalı odalar

İstanbul Avcılar’da bir yurtta, tek kişilik odaların fiyatları 26-27 bin TL arasında değişiyor. İki kişilik odalar ise 19.500 ila 22.500 TL arasında. Yine burada da sadece kahvaltı veriliyor, banyo ve tuvalet ortak kullanılıyor. Esenyurt’ta ise tek kişilik odalar 25.500 TL’ye kadar çıkarken, bölgede 15 bin TL’ye kiralanabilen 2+1 daireler bulunabiliyor.

Ankara’da fiyatlar daha düşük, hizmet daha fazla

Başkent Ankara’da yurt fiyatları İstanbul’a kıyasla daha düşük. Tek kişilik odalar 20-25 bin TL arasında değişirken, iki kişilik odalar 16-20 bin TL arasında. Ayrıca Ankara’daki yurtların çoğunda sabah, öğle ve akşam yemekleri sunuluyor. Ancak çamaşır yıkama ücretleri 30-60 TL arasında değişiyor.

İzmir’de özel üniversitelerin çevresi pahalı

İzmir’de tek kişilik odaların fiyatı 20 bin TL’den başlıyor. Ancak özel üniversitelerin çevresindeki yurtlarda bu rakam 40 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bazı yurtlarda kahvaltı ve akşam yemeği fiyatlara dahilken, bazılarında bu hizmetler için ekstra ücret talep ediliyor.

Konya’da yurt fiyatları daha uygun

Özel yurt fiyatlarının en düşük olduğu şehirlerden biri Konya. Tek kişilik odalar 15-17 bin TL arasında değişirken, iki kişilik odalar 13-15 bin TL. Konya’daki yurtlarda genellikle haftanın 6 günü kahvaltı veriliyor, Pazar günleri ise kahvaltı hizmeti sunulmuyor. Akşam yemeği ise öğrencilere sunulan mutfaklarda hazırlanabiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa