Kredi kartı limitlerine düzenleme

Orta Vadeli Program'da yeni yol haritasının ardından gözler kredi kartına yönelik düzenleme olacak. Kart limitlerinde düzenleme nasıl olacak?

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 09:23
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 11:14
Kredi kartı limitlerine düzenleme
O
Onur Çetinkaya Editör

Orta Vadeli Program  ile Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç yıl için izleyeceği yol netleşti. Programda enflasyon, büyüme ve cari açık gibi temel makroekonomik hedefler belirlenirken, birçok farklı başlıkta detaylar da sunuldu.

Kredi kartlarına düzenleme sinyali

OVP'de dikkat çeken konulardan biri kredi kartlarına yönelik düzenleme sinyali oldu. Mevcut finansal yapı üzerinde değişiklikler öngören programda, finansmana erişim ile ilgili hedefler de açıklandı. Bu kapsamda üretim kapasitesini artırmak ve sanayi sektöründeki yatırımları desteklemek amacıyla seçici kredi uygulamasının devreye alınacağı belirtildi.

Kredi kartı limitlerinde yeni dönem

İddialara göre, yeni düzenlemelerle kredi kartı limitlerinin, gerçek gelir düzeyiyle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Risk Merkezi veri setlerinin entegre edilerek daha sağlıklı bir değerlendirme yapılacağı ifade edildi.

Mevcut kredi kartı limiti uygulaması nasıl işliyor?

Hâlihazırda uygulanan sistemde, tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti, kart sahibinin ilk yılında aylık ortalama net gelirinin iki katını geçemezken, sonraki yıllarda bu oran dört katına kadar çıkabiliyor. Ancak son dönemde bazı bankaların, gelir düzeyinin çok üzerinde kredi kartı limitleri tanımladığı iddia ediliyor.

Bakan Şimşek’in uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken kurallara uyması gerektiğini vurgulamıştı. Şimşek, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, tüketicilerin aşırı borçlanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa