Ford Trucks'ın "Seviye-4 Otoyol Pilotu" test edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ford Trucks'a ait "Seviye-4 Otoyol Pilotu" teknolojili kamyonun test sürüşüne katıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 14:19
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 15:13
Ford Trucks'ın ''Seviye-4 Otoyol Pilotu'' test edildi
AA
Kaynak AA

Uraloğlu: Otonom araçların trafiğe çıkışı için yasal düzenleme hazırlığı yapılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, trafiğe açık alanlarda otonom araçların da kullanılabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu araçların trafiğe çıkışı için yasal altyapı hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Uraloğlu, "Şu an bu çalışmaları trafiğe kapalı alanlarda yürütüyoruz, ancak önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde yasal bir düzenleme ile daha az yoğun trafiğe sahip bölgelerde deneyimlemeye başlayacağız" dedi. Bu düzenlemenin hukuki altyapısının da oluşturulmaya başlandığını belirtti.

Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi test edildi

Uraloğlu, Ford Trucks tarafından geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip kamyonun, AUS (Akıllı Ulaşım Sistemleri) ile donatılı Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde gerçekleştirilen trafiğe kapalı test sürüşüne katıldı. Bu teknolojinin şehirler arası lojistik taşımacılığı için büyük bir potansiyel sunduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, Seviye-4 Otoyol Pilotu’nun sürücüsüz lojistik imkânı sağlayacağını belirtti.

Otonom araç teknolojisi ve çevre bilinci

Uraloğlu, araç sayısının artmasıyla birlikte trafik sıkışıklığının ve karbon emisyonlarının da hızla arttığını vurgulayarak, otomotiv sektörünün bu sorunlara çözüm aradığını söyledi. Akıllı ulaşım sistemleri ve otonom araç teknolojileri sayesinde daha çevreci ve verimli ulaşım çözümlerinin geliştirildiğine dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye’nin de bu alanda büyük adımlar attığını belirtti.

Bakan Uraloğlu: Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin (AUS) yaygınlaştırılmasının ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, yol kapasitelerinin etkin kullanılmasının, seyahat sürelerinin kısaltılmasının ve enerji verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini vurguladı. Uraloğlu, "Araçların birbirleriyle ve çevreleriyle veri paylaşımı sağladığı otonom sürüş sistemleri için yasal zemin, mevzuat oluşturuyoruz. Projelerimizi teknolojideki gelişmeleri dikkate alarak yürütüyoruz" dedi.

Trafiğe kapalı alanlar test merkezine dönüştü

Son dönemde hizmete sundukları projelerin AUS ile donatıldığını belirten Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yapılan test sürüşünden örnekler verdi. Otoyolda 46 adet VMS (Değişken Mesajlı İşaret Levhası), 220 adet VTS (Trafik Hizmetleri Sistemi), 211 CCTV kamerası, 175 olay algılama kamerası ve 37 Trafik Sensör Sistemi gibi birçok teknolojik bileşen bulunduğunu aktardı. Uraloğlu, bu teknolojik sistemlerin, otonom araçların geliştirilmesi için önemli bir AR-GE merkezi haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Kara yolları akıllı ve otonom teknolojilerle donatılıyor

Türkiye’nin AUS ile ilk tanışmasının elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını belirten Uraloğlu, zamanın en değerli kaynak olduğunu vurguladı. Gişe geçişlerinde serbest geçiş sistemlerinin geliştirildiğini ve kısa süre içinde tüm ülke genelinde uygulanacağını ifade eden Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde AUS merkezlerinin kurulduğunu söyledi. Mevcut kara yollarının da akıllı ve otonom teknolojilerle donatılmaya devam edildiğini belirten Uraloğlu, meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama sistemleriyle yol güvenliğini artırdıklarını ifade etti.

Ülke genelinde AUS bileşenleri hızla yayılıyor

Uraloğlu, Türkiye genelinde otoyol, devlet ve il yolları üzerinde 2.990 adet sinyalizasyon sistemi, 5.152 adet kamera, 149 adet meteoroloji istasyonu, 710 adet değişken mesaj işareti, 1.120 adet değişken trafik işareti, 209 adet hız tespit ve uyarı radarı ile 1.723 adet ışıklı uyarı ve güvenlik cihazının aktif olarak kullanıldığını bildirdi. Bu cihazların verimli kullanılabilmesi için güçlü bir internet altyapısının gerekli olduğunu belirten Uraloğlu, kara yollarında bulunan fiber optik kablo altyapısının uzunluğunun 7.676 kilometreye ulaştığını ve toplamda 15.000 kilometre fiber optik kablo döşeme planlarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Uraloğlu: Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi mimarisi geliştiriliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri’ne (K-AUS) yönelik merkezi bir yazılım platformu geliştirdiklerini duyurdu. Karayolları Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT (Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.) ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi ile ortak yürütülen bu proje kapsamında, tüm Karayolları Bölge Müdürlüklerinde kullanılacak bir yazılım altyapısı oluşturulacağını belirtti.

Pilot bölgelerde test koridorları oluşturuluyor

Projenin pilot bölgelerinden birinin Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün Hasdal-İstanbul Havalimanı arasındaki 30 km’lik kesim olduğunu ifade eden Uraloğlu, bu bölgede K-AUS Test ve Uygulama Koridoru kurulduğunu açıkladı. Akıllı Ulaşım Sistemleri'nden (AUS) elde edilen verilerin araç içi ünitelere aktarılacağını, araçlar arasında ve altyapı ile iletişim sağlanarak trafiğin daha verimli yönetileceğini belirten Uraloğlu, sürücülerin yol durumu hakkında anlık olarak bilgilendirileceğini söyledi. Ayrıca, 5G gibi yeni haberleşme teknolojilerinin bu koridorda test edileceğini de ekledi.

2026 hedefi: ulusal AUS mimarisinin tamamlanması

Uraloğlu, ulusal bir AUS mimarisi ve yazılımı geliştirdiklerini ve AUS ile K-AUS’un tek bir merkezi yazılım çatısı altında toplanarak standardizasyon sağlanacağını belirtti. Bu kapsamda Antalya ve İstanbul’da fiber ve enerji altyapı çalışmalarının da yapılacağını söyledi. Projenin yazılım altyapısının 2025 yılında, genel kurulumun ise 2026 yılı içinde tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

Otonom taşımacılıkta Türkiye'de bir ilk

Bakan Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde düzenlenen test sürüşünün otonom taşımacılık alanında Türkiye için önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bu proje, Türkiye'de otonom araç geliştirme çalışmalarına öncülük edecek" dedi. Otonom araçların yollarda etkin bir şekilde kullanılabilmesi için yasal altyapı çalışmalarının sürdüğünü ve canlı trafikte testlerin 2024’ün ilk çeyreğinde başlayacağını ifade etti.

Başarılı test sürüşü

Konuşmasının ardından Bakan Uraloğlu, Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojili kamyon ile trafiğe kapalı alanda test sürüşü gerçekleştirdi. Testin ardından yaptığı açıklamada, sürüşün başarılı ve güvenli bir şekilde tamamlandığını belirten Uraloğlu, "Bence gayet başarılıydı. Ülkemiz ve sektörümüz için hayırlı olsun" dedi.

Otonom araçlar için mevzuat (yasal altyapı) hazırlanıyor

Uraloğlu, Türkiye’nin yollarının büyük kısmının akıllı sistemlerle donatıldığını belirterek, "69.000 km yol ağına sahibiz. Bunun 30.000 kilometresi bölünmüş yol. Bütün yollarımız, tanıma sistemleri ve kameralarla donatıldı, gerektiğinde güncelleniyor" dedi. Trafiğe açık alanlarda otonom araçların kullanılabilmesi için yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ve gelecek yıl trafiğin daha az yoğun olduğu bölgelerde canlı trafikte denemelere başlayacaklarını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa