Ayşenur Ezgi Eygi'nin Didim'de dede evine Türk bayrakları çekildi

Batı Şeria'da terör örgütü İsrail’in askerleri tarafından katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Didim'de bulunan dede evine Türk bayrakları çekildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Eylül 2024 14:54
GÜNCELLEME
07 Eylül 2024 15:24
Ayşenur Ezgi Eygi'nin Didim'de dede evine Türk bayrakları çekildi
AA
Kaynak AA

Didim'de Ayşenur Ezgi Eygi’nin evi Türk bayraklarıyla donatıldı

Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin Aydın’ın Didim ilçesinde yaşayan ailesi büyük üzüntü içinde. Eygi’nin 96 yaşındaki dedesi Şerif Eygi'nin evine Türk bayrakları asıldı ve yakınları taziye için bir araya geldi.

Dede Eygi’ye acı haber henüz verilmedi

Aile üyeleri, Eygi'nin dedesi Şerif Eygi’nin sağlık durumunun kötüleşmesinden endişe ederek, acı haberi henüz kendisine iletmedi. Bu nedenle Didim'de taziye çadırı kurulmazken, ailenin diğer fertleri evde taziyeleri kabul etti.

Eygi’nin amcası: "Yeğenim dünyanın her yerindeki zulme karşı duyarlıydı"

Ayşenur Ezgi Eygi’nin amcası Yılmaz Eygi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeğeninin küçük yaşta ailesiyle ABD’ye taşındığını belirterek, sık sık memleketini ziyaret ettiğini söyledi. En son 15 gün önce Didim’e gelen Eygi’nin, Ürdün’e BM toplantısına katılacağını söylediğini ancak Filistin’e gideceğini ailesiyle paylaşmadığını aktardı. Amca Eygi, "Belki de karşı çıkacağımızı düşündüğü için söylemedi." dedi.

Dünyanın her yerindeki insan hakları ihlallerine karşı duyarlıydı

Ayşenur Ezgi Eygi’nin dünyanın dört bir yanında insan hakları için mücadele ettiğini anlatan amca Yılmaz Eygi, "Myanmar’da Arakan’daki Müslümanlar için de çalıştı, İtalya’da mülteciler için gönüllü oldu. Nerede zulüm varsa oraya koşuyordu." ifadelerini kullandı.

Cenazesi Didim’de defnedilecek

Yeğeninin ABD’de üniversiteden mezun olurken Filistin bayrağı açtığını ve akademik kariyer planladığını söyleyen Yılmaz Eygi, cenazenin Didim’de defnedileceğini belirtti.

İsrail askerlerinin Ayşenur Ezgi Eygi’yi öldürmesi

İsrail askerleri, Batı Şeria’daki barışçıl gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı. Gösteriye Filistinlilere destek için katılan Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak ağır yaralandı. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin (ISM) gönüllüsü olarak Filistin topraklarında insan hakları mücadelesi veriyordu.

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne ilişkin otopsi sonucu açıklanmıştı

Filistin'in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde, Nablus kenti Valisi Gassan Daglas, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünün otopsi raporuyla kanıtlandığını açıklamıştı. Vali Daglas, Eygi’nin ölümüne ilişkin detayları paylaşarak, otopsinin En-Necah Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Keskin nişancı tarafından başından vurulmuş

Vali Gassan Daglas, otopsi raporunun sonucuna dayanarak Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak öldüğünü doğrulamıştı. Otopsi incelemelerinin ardından bu bilginin kesinleştiğini belirten Daglas, konuya dair başka bir detay vermemişti.

Barışçıl gösteriye katılmıştı

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateşle ağır yaralanmıştı. Gösteriye Filistinlilere destek amacıyla katılan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurulmasının ardından Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılmıştı Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsüydü

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesine karşı barışçıl yollarla mücadele eden Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi bir insan hakları aktivistiydi. Eygi’nin ölümünü, 2003 yılında aynı harekete mensup ABD vatandaşı Rachel Corrie'nin İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülmesiyle benzerlik taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sert tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesini sert bir dille kınamıştı. Erdoğan, İsrail’in işlediği insanlığa karşı suçların hukuk önünde hesabını vermesi için Türkiye’nin her platformda çaba göstermeye devam edeceğini belirtmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa