İsrail, Doğu Kudüs'te Filistinli aileye evini kendi elleriyle yıktırdı

İsrail, işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'te Filistinli bir aileyi "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle evini kendi elleriyle yıktırdı.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
08 Eylül 2024 10:25
GÜNCELLEME
08 Eylül 2024 11:01
İsrail, Doğu Kudüs'te Filistinli aileye evini kendi elleriyle yıktırdı
BY
Barış Yılmaz Editör

Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail makamlarının, Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Beyt Hanina beldesinde "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle Filistinli ailenin oturduğu bir evin yıkımı yönünde karar verdiğini duyurdu.

İsrail makamları evi için yıkım kararı verilen aileye kendilerine ya bugün evlerini yıkmaları ya da yarın yıkım masrafı olan 50 bin şekeli (yaklaşık 13 bin 500 dolar) ödemeleri gerektiğini iletti.

Filistinli Raid er-Rahmi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yıkım bedelini karşılama imkanları olmadığı için evi kendilerinin yıkmak zorunda kaldığını açıkladı.

İsrail'in "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle 2007 ve 2010 yılında da iki kez evini yıktırdığını belirten Rahmi, ruhsat çıkarmak için çok çaba sarf etmesine rağmen İsrail makamlarından hiçbir zaman cevap alamadıklarını söyledi.

Rahmi, "Elhamdülillah.. Bu benim ve tüm Filistinlilerin durumu. Nereye gideceğimizi artık bilmiyoruz” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Mağdur Filistinli,  “Evimizi yıksalar da toprağımızı terk etmeyeceğiz." sözleriyle baskıya boyun eğmeyeceğini ortaya koydu.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkımları

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran İsrail, yapılan başvuruların tamamına yakınını reddediyor.

Binlerce Filistinli, "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla evlerinin yıkılacağı tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Filistinli kaynaklara göre, 1967'den bu yana Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla ev İsrail güçleri tarafından yıkıldı.

İsrail'e bağlı belediyenin uygulamasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığının altını çizen mağdur Filistinliler, bunun "İsrail'in yıldırma ve şehri Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu vurguluyor.

İsrail belediyesi çoğu zaman Filistinlilerin evlerinin yıkım masraflarını da evi yıkılanlardan tahsil ediyor.

Bu masrafları ödemr gücü olmadığı için Filistinliler evlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda kalıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa